missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

BANDFEESTEN ANDERS BEKEKEN

Band 4/4 - 2014
vrijdag 19 december 2014 door W. Trypsteen, M.Afr.

[marron] Varsenare[/marron]

Of de nood het hoogst is… Het bandfeest bij de Witte Paters te Varsenare is al een tijdje achter de rug. Toch willen we nog even stilstaan en je laten meegenieten van de sfeerbeelden, die hier en daar wat vreemd zullen overkomen. Foto’s van een tent? Nu moet je weten dat het bandfeest staat of valt met het zetten van een tent op de terreinen van de witte paters. Dat werd vorig jaar reeds moeilijk. Er waren geen mensen genoeg om de handen in elkaar te slaan om drie dagen te helpen sjouwen en sjorren.We namen de uitdagingen aan om hier en daar ons licht op te steken, mensen te zoeken en hulp te vragen. Er moest immers beslist worden waar dit vrienden- en familiefeest zou kunnen doorgaan.

Er werd gewikt en gewogen en het resultaat kwam er vanuit meerdere parochies werd er hulp geboden. Net zoals de apostelen waren we met twaalf. We hebben samen heel hard gewerkt, want het is en blijft een lastige karwei. Bedankt jongens om jullie hulp, bedankt aan alle vrijwilligers, die op de een of andere manier paraat waren om dit feest mogelijk te maken. hetr resultaat mocht gezien worden. We konden op zondag in een goed gevulde tent eucharistie vieren, opgeluisterd door een federaal zangkoor. Het werd een ingetogen viering en menigeen reeg het koud toen de last post weerklonk als eerbetoon aan de broeders en paters, die vermoord werden in hun werkveld. Nadien een glaasje en gezellig samenzijn. Er ging inderdaad menig glaasje over de toonbank. Ten slotte nog even dit: wat hebben wij ervaren? Al zijn de paters nu op rust. Ze zijn nog helemaal niet uitgeblust.

Roos Daenens
 

[marron] Limburgs bandfeest in Genk [/marron]

Wegens de ongewone en uitgestelde datum waren er dit jaar minder aanwezigen dan vorig jaar. Toch was het voor de 60 aanwezigen weer een gelukkig en gezellig samenzijn.

De viering begon met een gebedsmoment bestaande uit duiding teksten, waarin Afrika en de vreugde van evangelieverkondiging het thema waren, afgewisseld met kerkliederen en bezinningsteksten. Een welkom woordje van de voorzitter Rob Meers en de verontschuldigingen voor de afwezigheid van Munsterbilzen waar ze die zelfde dag de 100ste verjaardag vierden van Pater Toon Janssen.

Daarna was het tijd om de Limburgse vlaai aan te snijden met een kopje koffie of thee. Ondertussen werd er ijverig rondgegaan om lotjes te verkopen voor de traditionele tombola-altijd prijs. Dan nog een woordje van onze sector afgevaardigde Marc met wat nieuws over de sector en Afrika. Ten slotte een woordje van Witte Zuster Rina Boonen over de verhuizing van oudere Witte Zusters naar Evere.

Verschillende aanwezigen lieten hun tevredenheid kennen bij deze eenvoudige samenkomst en weerzien. Een hartelijk dank dan ook aan ons klein maar moedig bestuur van drie, Rob Meers en de twee zusters van P. Van Vlierden. Zij zijn de ziel van het bandfeest, want zonder hen was er geen bandfeest meer. Om iedereen gerust te stellen hebben ze de datum van het bandfeest van volgend jaar dan ook vastgelegd.

J.G.
 

[marron] Bandfeest Midden Vlaanderen [/marron]

[bleu marine]Verslag van het Bandfeest 2014[/bleu marine]

Zondag 28 september, prachtig zonnig weer. Bandfeest Midden Vlaanderen staat blijkbaar op een goed blaadje bij de weergoden! De zonnewering voor de feestzaal kwam goed te pas. We geraakten dit jaar niet aan de 120 aanwezigen, maar het scheelde niet veel. Verschillende mensen hebben op de valreep hun aanwezigheid moeten afzeggen omwille van onvoorziene omstandigheden. In 2014 hadden wij in Midden Vlaanderen 9 jubilarissen. Vijf voor een jubileum van 60, en vier voor een jubileum van 50. Onze aanwezige jubilarissen van Midden Vlaanderen in 2014 en ikzelf, concelebreerden. We baden voor onze voor de jubilarissen, onze confraters en zusters in de Missie; voor heel wat mensen in noodsituaties in de wereld. Voor onze vrienden en sympathisanten van onze Bandgemeenschap, overleden in het voorbije jaar. Onze recent overleden jubilaris Paul De Buck (†)uit Schoten vierde ook van elders mee. Pater André De Vinck ging voor en Pater Marc De Wulf verzorgde de homilie. Via de kassa met ieders bijdrage om te delen in de gemaakte kosten, zie je dan de mooi versierde grote ronde tafels, fijn geschikt in de grote zaal. Uitnodigend mooi en gezellig! Iedereen zoekt een zitje in afwachting van de eucharistieviering.

Daarna rukken de koffie en koffiekoeken aan! Het gaat allemaal zeer vlot. Dit is het stilste moment van de namiddag in de feestzaal. Iedereen is rustig bezig met de geurende koffie en de smaakvolle koffiekoeken. Daarna trekken velen rond in de zaal naar vrienden en kennissen voor een goede babbel. Ofwel naar de ‘Brieven aan onze Missionarissen Midden Vlaanderen’ , of naar achter in de zaal, waar de prijzen van de tombola je al uitnodigen tot de aanschaf van meer dan een paar lotjes.. want het ziet er groots en hoopvol uit!

Op het grote scherm achteraan in de zaal, maar vanuit alle hoeken te volgen voor wie dit verlangt, draait de DVD van het Bandfeest van 2013 – activiteiten van de WP uit de zone Antwerpen, , en de foto’s van onze jubilarissen 2014 in Vogelzang.

Aan de lange zijmuur van de zaal hangen in 5 grote kaders, alle foto’s van onze missionarissen Witte Paters van Midden Vlaanderen. Vooraan links en rechts van altaar, de uitvergrote afbeeldingen van O.L.V. van Afrika, en van onze Stichter Kardinaal Lavigerie.

Boven het altaar een groot mooi, met zorg bewerkt paneel dat de Zusters Rita en Regina hebben gemaakt met het jaarthema: [rouge]“Niemand heeft groter liefde dan wie zijn/haar leven geeft voor zijn/haar vrienden.” [/rouge]

Zo’n Bandnamiddag vliegt voorbij. Het is er gezellig en gemoedelijk. Maar als je de mensen hun tombolaprijzen ziet opbergen dan vooral gaat het allemaal erg vlug. Ze drinken nog wat koffie of een pintje, nemen afscheid links en rechts, en stappen richting deur. Er blijven hier en daar nog wat families even napraten, ze nemen blij afscheid en wij wensen elkaar een ‘tot volgend jaar’!

En wij, …. opruimen, de zaal vrijmaken, afwassen, en daarna… Oef… blij dat het goed is geweest! Ook wij dus blij en tevreden naar huis, maar eerst nog samen wat nagenieten met een babbel en een glaasje of pintje naar keuze. Dank U allemaal, en tot volgend jaar!

Laurent Mertens
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 531 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License