missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

1 Januari 2015 – Werelddag voor de VREDE

Boodschap van paus Franciscus
dinsdag 30 december 2014 door G.Verbist, mafr.

[marron]Het thema van de Boodschap van paus Franciscus voor deze viering is[/marron]

  • [bleu marine]“ De slavernij uitroeien “[/bleu marine]
  • [bleu marine]“ Niet langer slaven maar broeders “[/bleu marine]

De paus wijdt zijn boodschap aan het “afschuwelijk verschijnsel van de slavernij” die “een doodslag pleegt op de universele broederschap” en “een verschrikkelijke open wonde in het lichaam van de hedendaagse samenleving” vertoont.

  Alle mensen zijn broeders en zusters met eenzelfde gelijkwaardigheid” want zij zijn allen “kinderen van God”. Maar “de slavernij brengt een dodelijke slag toe aan deze universele broederschap en, bijgevolg, aan de vrede. Inderdaad, opdat er vrede zou zijn, moet de mens in de andere een broeder erkennen die eenzelfde waardigheid heeft”.

De slavernij neemt vandaag in de wereld talrijke vormen aan: de mensenhandel, het verhandelen van migranten en de prostitutie, de gedwongen arbeid, de uitbuiting van de mens door de mens , de slavenmentaliteit tegenover vrouwen en kinderen.

Deze wonden en plagen maken het voorwerp uit van een schandalige speculatie vanwege individuen en groepen, die van de talrijke conflicten profiteren die plaats vinden in de huidige wereld, van de economische crisis en van de corruptie. De slavernij is een verschrikkelijke open wonde, een zware kwetsuur in het vlees van Christus!

[bleu marine]Een oproep om[/bleu marine] “de onschendbare waardigheid van elke menselijke persoon te erkennen, en om met kracht de broederschap te bevestigen – die de eis insluit om elke ongelijkheid te overstijgen volgens dewelke een mens een andere mens kan onderwerpen – en om een inzet te bevorderen van nabijheid en van kosteloosheid voor een weg van bevrijding en van insluiting van allen”.

[bleu marine]Deze taak[/bleu marine] “vereist de inzet van de wereld van de informatie, van de opvoeding en van de cultuur voor een vernieuwde samenleving en gegrondvest op de vrijheid, de rechtvaardigheid en de vrede”.


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 243 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License