missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

De Paus voor het Diplomatiek Corps
Hij klaagt “het verharde hart van de mensheid” aan

12 JANUARI 2015
maandag 12 januari 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[bleu marine]“Er bestaat een tendens tot weigering die ons allen betreft, die ons ertoe leidt de naaste niet te zien als een te ontvangen broeder, maar ons ertoe brengt hem buiten onze eigen levenshorizon te laten, hem om te vormen tot een concurrent die gedomineerd moet worden.”[/bleu marine]

Radio Vaticaan 12-01-2015

[bleu]De Paus klaagt ook het “fundamentalistisch geweld” aan,
van Parijs tot Pakistan over het Midden-Oosten heen
[/bleu]

“Mijn gedachte gaat meteen naar Pakistan, waar een maand geleden, meer dan honderd kinderen werden gedood met een ongehoorde wreedheid.”

Er is “een cultuur die de andere verwerpt, en die uiteindelijk het geweld en de dood voortbrengt. We hebben een droevige weerklank daarvan in (…) de tragische moordpartij die in Parijs plots gebeurde. Het menselijk wezen wordt slaaf (…) soms zelfs van afwijkende vormen van godsdienst”.

Dit zijn enkele van de krachtige woorden die uitgesproken werden door Paus Franciscus deze maandag toen hij in het Vaticaan het geheel van het geaccrediteerde Diplomatieke Corps bij de Heilige Stoel ontving.

De Paus heeft niet geaarzeld te spreken “[bleu]van het verharde hart van de mensheid[/bleu]”.

  “Het gaat hier om een mentaliteit die deze wegwerpcultuur voortbrengt en niets noch niemand spaart : vanaf de schepselen, over de menselijke wezens heen en tot God zelf. Hieruit wordt een gekwetste mensheid geboren die voortdurend verscheurd wordt door spanningen en conflicten van allerlei aard.”

De Paus verwijst hier meer in het bijzonder naar de [bleu]vloed van terrorisme met een fundamentalistische oorsprong[/bleu] in Syrië en in Irak, een verschijnsel dat God zelf weigert zo beweerde het zelf, door deze tot de rang van ideologisch voorwendsel te herleiden…

  “Ik vraag aan de internationale gemeenschap niet onverschillig te blijven tegenover een dergelijke situatie en ik wens dat de religieuze, politieke, intellectuele, en meer in het bijzonder de moslim verantwoordelijken elke fundamentalistische en extremistische interpretatie van de godsdienst veroordelen, die bedoeld is om dergelijke geweldplegingen te rechtvaardigen.”

Vervolgens heeft de Paus de [bleu]grote conflicten[/bleu] de revue laten passeren die in de wereld plaats vinden et de [bleu]ongerechtigheden[/bleu] die door de kleinsten worden ondergaan.

Na dit somber beeld, heeft hij het nochtans niet nagelaten te zeggen dat hij zich tevreden voelde bij bepaalde vooruitgangen. Zo heeft hij zijn voldoening uitgedrukt bij [bleu]het hernemen van de dialoog[/bleu] tussen de Verenigde Staten en Cuba, een concreet voorbeeld volgens hem om op te bouwen en bruggen te leggen.

Tenslotte, voor 2015, heeft Franciscus de goedkeuring gewenst van de doelstellingen van de duurzame ontwikkeling, evenals van een nieuw klimaatsakkoord. Een [bleu]aanmoediging voor de hele wereld in het vooruitzicht van de Conferentie van Parijs[/bleu] in maand november aanstaande.

Om deze volledige tekst van de toespraak in het Frans te lezen : Klik hier.


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 2794 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License