missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Niger

De President van Niger richt zich tot de natie.

woensdag 21 januari 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]“Deze kerken die in brand gestoken werden, kunnen wij aanvaarden dat dit gebeurde in naam van onze godsdienst ?”[/marron]

Als gevolg op de ongelukkige gebeurtenissen die ons land heeft beleefd de laatste twee dagen, heeft het Staatshoofd, [bleu]Mhamadou Issoufou[/bleu], een boodschap uitgesproken naar al de Nigerezen, op zaterdag 17 januari 2015. Vanaf de eerste woorden, heeft de President eraan gehouden al degenen die de vrede en het welzijn voor het Volk willen te begroeten en aan te moedigen.

Bij het verder zetten van zijn boodschap, heeft het Staatshoofd gezegd dat hij, sinds vier jaren, tracht de Nigerezen te behoeden tegen het terrorisme. Hij tracht het land te behoeden tegen wat er gebeurt in Mali, in Libië en in Nigeria, “want de Islam, dat is de vrede, de godsdienst van het juiste midden, van de vergiffenis en van de verdraagzaamheid”. En de President gaat verder door te zeggen dat het met verwijzing naar die waarden is, terwijl hij voor de vrije meningsuiting is, dat hij de karikaturen afwijst die een belediging zijn van het geloof van de moslims. “Ik beschouw dat de vrije meningsuiting niet de vrijheid van beledigen zou kunnen betekenen van wat de anderen als het meest dierbare hebben, hun geloof. Ik ben naar Frankrijk gegaan, op uitnodiging van President Hollande, niet om één of ander blad te steunen, maar om deel te nemen aan een optocht, met name de optocht voor de Republiek en de strijd tegen het terrorisme”. “Mijn deelname aan deze optocht (…) had tot doel het terrorisme te veroordelen wanneer dit gepleegd wordt in naam van de Islam door huichelaars”. Nadat hij voorbeelden van wreedheid heeft gegeven, gepleegd door extremisten, zegt President Mahamadou Issoufou dat “[bleu] de Islam niet borg blijft voor misdaden noch deze beveelt [/bleu]”.

Terugkomend op gebeurtenissen die het land de laatste dagen heeft beleefd, zegt de President dat deze feiten ons interpelleren. ”Deze kerken die in brand gestoken werden, kunnen wij aanvaarden dat dit gebeurde in naam van onze godsdienst ? Aan welk onrecht zijn de kerken en de christenen van Niger schuldig ? Zij die de eredienstplaatsen plunderen, deze profaneren, die hun christelijke landgenoten vervolgen en doden of de vreemdelingen die op de grond van ons land wonen, hebben van de Islam helemaal niets begrepen. Zij geven van ons zo warmhartig land en van onze zo gastvrije bevolking een zeer slecht beeld. Waarheen willen zij dat onze christelijke medeburgers vertrekken door te beslissen hun woonplaatsen te vernietigen en zich hun goederen eigen te maken ?” De President zegt dat deze houding schade toebrengt aan de moslims die in de landen leven waar de Islam een minderheid vormt. “Wij veroordelen deze beroeringen, wij betreuren de verloren mensenlevens en het aantal gekwetsten”.

Sprekend van de doden en de gekwetsten, heeft het Staatshoofd gezegd dat men in Zinder 5 doden heeft geregistreerd, waarvan één deze morgen verkoold teruggevonden in een kerk. In Niamey is de balans 5 doden, allemaal burgers, waarvan 4 gedood in kerken en drankgelegenheden. “Mogen de families van de overleden personen hier de uitdrukking vinden van mijn oprecht rouwbeklag”.

De President doet een oproep aan allen tot kalmte. Hij vraagt in Niger nutteloze beproevingen te vermijden. Hij vraagt aan iedereen de uitoefening van zijn geloof verder te zetten in de verdraagzaamheid, dit wil zeggen het respect van het geloof van de anderen. Het Staatshoofd beëindigt zijn toespraak met aan God te vragen Niger te zegenen.

Boodschap uitgezonden door Télé Sahel op zaterdag 17 januari om 21u.30 lokale tijd.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 176 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Niger   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License