missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jan BLOCKX

mercredi 18 juin 2008 par J.V.
Wij vernemen dat onze confraterJan BLOCKX


deze morgen (18-6-2008) rond acht uur overleden is.

Gisteren had hij een hersenbloeding gehad en was toen overgebracht naar het Klina-Ziekenhuis te Brasschaat.

Jan werd geboren op 12 augustus 1918 te Retie, in het Noorden van de provincie Antwerpen, waar zijn vader boswachter was op het koninklijk domein. In september 1938 ging hij binnen in Boechout, deed in 40-41 zijn noviciaat in Varsenare en trok vervolgens naar het scholastikaat te Heverlee, waar hij op 2 april 1945 priester werd gewijd.

Benoemd in Burundi, vertrekt Jan op één februari 1946 uit de haven van Antwerpen via Lisboa naar Lobito, vanwaar hij langs Kamina met de trein Kalemie bereikt, om dan langs de weg naar Burundi door te reizen. Eerste benoeming : Rumeza. In 1949 sticht hij er een vakschool voor timmerlui en schrijnwerkers. In 1952 werd hij pastoor van Rumeza. Hij bouwt er een parochiekerk. Vanuit deze parochie sticht hij in 1954 de parochie van Bururi, waarvan hij in in 1957 pastoor wordt. "Een opmerkelijke goede pastoor" schrijft de assistent-regionaal. De regionaal van toen voegt er aan toe : "Jan schreeuwt soms, maar wordt nooit echt kwaad. Hij is goed ter tale en heeft geen schrik om voor zijn opinie uit te komen." Sinds 1961 is hij tevens vicaris-generaal van Mgr. Martin, bisschop van Bururi. In 1962-1963 bouwt Jan de kathedraal van Bururi. In 1968 vertrekt hij op verlof en moet zich laten verzorgen voor rugpijn. Terug in Burundi in april 1970, wordt hij pastoor van Makamba. Ook daar blijft hij de "onvermoeibare bouwheer" volgens een uitspraak van de regionaal. Hij blijft in Makamba tot aan zijn uitwijzing uit Burundi op 11 juni 1979.

Dan begint voor Jan een tweede apostolaatsperiode, ditmaal in het moederland. Op 1 januari 1981 wordt hij onderpastoor in de Sint-Catharinaparochie te Stabroek. Op 11 october 1981 wordt hij er pastoor. Bij zijn aankomst in Stabroek schreef Jan aan de provinciaal : "Ik voel me in de Belgische kerkgemeenschap evenzeer missionaris en Witte Pater als in de ontwikkelingslanden. Tot nu toe heb ik steeds ervaren dat ik ’t is eender waar mijn roeping kan naleven en beleven… Onze mensen kennen de godsdienst niet meer. Waarom niet ? Omdat wij priesters het evangelie niet meer verkondigen en ook niet meer beleven. Dus vind ik ons werk zo nuttig hier. Denk nu niet dat ik liever hier ben dan in Burundi, neen, want ginder was ons werk veel meer troostvol dan hier en zeker succesvoller." Jan werd zeer graag gezien in Stabroek. Getuigen daarvan de ’afscheidsviering’ in 1990, toen Jan officieel op pensioen moest gaan (maar zonder Stabroek en zijn dienst aan de parochie te verlaten) en de daverende viering van zijn diamanten priesterjubileum in april 2005…

De uitvaartplechtigheid zal plaats hebben in de Sint-Catharinakerk te Stabroek op donderdag 26 juni, om 10 uur.
De concelebanten brengen albe en witte stool mee. Een koffietafel is voorzien.

Jef Vleugels, prov. secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 786 / 1122607

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License