missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. CONGO

Tweede brief van de martelaren van 16 februari 1992 aan het Congolese volk

vrijdag 6 februari 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Laten we ons, samen, bevrijden van de “wereldmeesters” ! [1]

Geliefde landgenoten,

Op 16 februari 2014, hebben we u, vanuit het huis van de voorvaderen waar wij nu sinds 23 jaren verblijven, onze eerste brief (in het frans) gezonden. Bij die gelegenheid, hadden we u uitgenodigd om ons samen in te zetten om ons levenslot in handen te nemen.

Op deze 16 februari 2015, nemen we de pen weer op om u een tweede boodschap te zenden waarvan het thema is : “[bleu marine]Laten we ons, samen, bevrijden van de “wereldmeesters[/bleu marine]” ! Inderdaad, bij het verlaten van de grond van onze voorouders op 16 februari 1992, zijn we bedroefd een land achter te hebben gelaten dat leefde onder de totale afhankelijkheid van de wereldmeesters of meer bepaald van de “[bleu] internationale politiek-financiële maffia [/bleu]” die de wereld beheerst. Ons mooi en groot land, ondanks de onafhankelijkheid die ons toegekend werd op 20 juni 1960 door de Belgische kolonisatoren, blijft verder afhangen op alle vlakken van de “[bleu] wereldmeesters [/bleu]”: politieke, economische en culturele afhankelijkheden.

Op politiek vlak, zijn onze politieke leiders degenen die benoemd of gekozen zijn door de “[bleu] wereldmeesters [/bleu]” door vervalste verkiezingsprocessen en die alleen maar dienen om een interne wetmatigheid te geven aan een macht waarvan de werkelijke wetmatigheid komt van Parijs, van Brussel, van Washington, van Londen, van Berlijn, enz. Op economisch vlak, worden onze natuurlijke bestaansbronnen uitgebaat door de “[bleu] wereldmeesters [/bleu]” zonder tegenpartij voor ons, het Congolese volk. Onze economie is totaal naar buiten gericht. Op cultureel vlak, verbruiken we de ideologieën die van de wereldmeesters komen in zover we enkel denken door procuratie. Kortom, wij zijn vreemdelingen op onze eigen grond.

Voor ons, was de optocht van 16 februari 1992, tijdens dewelke wij gevallen zijn onder de kogels van de bloedige repressie van het dictatoriaal regime van Mobutu, een werkelijke optocht naar de vrijheid, zoals die van de kinderen van Israël die, onder de leiding van Mozes, op weg gingen naar het Beloofde Land.

Dit beloofde land voor ons is dat van de vrijheid en van de werkelijke en niet de fictieve onafhankelijkheid. Een vrijheid die ons zal toelaten zelf onze leiders te kiezen, een economie van innerlijke verbondenheid en van solidariteit in te stellen in dienst van het welzijn van allen, ideeën en gedachten te ontwikkelen die ons eigen zijn die aan de basis zullen liggen van een nieuwe manier van handelen en van samen te leven.

Dat beloofde land voor ons is dat van de ware democratie en niet dat van de [bleu] “democrature” [/bleu] of van een façade democratie.

De democratie waarvoor we op tocht zijn gegaan en waarvoor we ons leven hebben gegeven is deze die berust op de waarden van gelijkheid, van deelname, van vrijheid en van rechtvaardigheid. Een gelijkheid die het respect voor elk menselijk wezen meebrengt, een deelname die de verantwoordelijkheid van elkeen en van allen veronderstelt, een vrijheid die de vrucht is van de waarheid en een rechtvaardigheid die de ware vrede voortbrengt.

Deze participatieve democratie moet nog opgebouwd worden. Zij zal zich slechts kunnen realiseren als wij allen helemaal bevrijd zullen zijn van de slavernij waarin de “[bleu] wereldmeesters [/bleu]” ons gevangen houden met de medeplichtigheid van onze eigen broeders en zusters. Die slavernij is eveneens het resultaat van de passiviteit en van de onverantwoordelijkheid van het gehele Congolese volk.

Laten we onze vrees overstijgen ! Werken we onze scheidingen weg ! Zetten we ons samen in zoals op 16 februari 1992 ! Laten we ons op een efficiënte wijze organiseren om onze bevrijdingsstrijd verder te zetten !

Bij het naderen van de verkiezingen die aan de horizon opsteken van dit jaar 2015 en het toekomende jaar 2016, laten we onze broeders en zusters ontdekken die een nieuw leiderschap gaan vormen van nederige dienst en aan wie wij de taak zullen toevertrouwen ons te leiden, op de manier van Mozes en Aaron, naar het beloofde land: land dat druipt van melk en honing, land van vrijheid, van gelijkheid, van deelname en van rechtvaardigheid; land van liefde en van broederlijkheid : land van vrede en van vreugde voor alle vrouwen en mannen.

Wij zenden u deze hartenkreet : [vert]Laten we samen strijden om weerstand te bieden aan de “wereldmeesters” en ons ervan bevrijden ! [/vert]

Opgemaakt in het dorp van de voorvaderen, op 16 februari 2015
 

[1Deze brief is ontvangen en verspreid door het Collectief van 16 februari die de volgende organisaties groepeert : Ciam-Kin, A-Ciam, RODHECIC, MIIC, MIEC, SIGNIS Kin, MCCJ, SMC, LMC, CALCC, Congo Web, Ekolo ya Bondeko, Toges Noires, Groupe Amis de la Prison, ASCOVI.


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 269 / 1148180

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License