missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. CONGO

DE KERK EN DE GEZONDHEID

AEFJN
zaterdag 14 februari 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

DE MUTUALITEITEN IN CONGO

Als voor ons Europeanen, een dienst van de mutualiteit een gewoonte is geworden, dan is dat niet het geval in talrijke delen van de wereld. In Congo bijvoorbeeld, moeten de families dikwijls zware schulden maken om de hospitalisatiekosten te betalen. En talrijke personen sterven, bij gebrek aan toegankelijkheid tot de zorgen.

Gelukkig, sinds enkele jaren heeft men het tastend begin gekend van mutualiteiten. Er werden uitwisselingen ondernomen met grote mutualiteiten in België : personen kunnen zelfs betalen in euro’s hier in België om sommige zorgen te betalen voor hun familieleden in Congo.

Mgr. Cyprien Mbuka tijdens zijn bezoek in Rome.
  Een gelukkige ontmoeting met [mauve fonce]Mgr. Cyprien Mbuka [/mauve fonce] (CICM) bisschop van Boma heeft toegelaten deze inlichtingen aan te vullen. Inderdaad, in het bisdom Boma, werd [bleu]MEDIBO[/bleu], een mutualiteit voor leerkrachten die reeds vele jaren functioneerde, degelijk verbeterd.

Maar wat belangrijk nieuw is, sinds het ontstaan sinds meer dan een jaar van [bleu] een mutualiteit die openstaat voor alle vrouwen en mannen [/bleu].

- Het eigen risico te dragen door de verzekerde evenals de terugbetalingen hangen af van de verstrekte zorgen :

  • hetzij degenen van de 1ste peil (malaria, medische consultatie…),
  • het 2de peil (bevalling, keizersnede, hospitalisatie…)
  • hetzij van het 3de peil (zwaardere chirurgische tussenkomst).

- De gevraagde bijdrage lijkt ons zwak, maar vraagt nochtans een ernstige inspanning in dit land : 28 dollars per jaar, dat is ongeveer het maandloon van een leerkracht ! En dit mirakel werd mogelijk gemaakt in Boma, dankzij de financiële en logistieke steun va de christelijke mutualiteit [bleu] Limburg [/bleu]. Deze is bereikbaar voor allen en wordt beheerd door een kleine ploeg van enkele personen, waaronder een dokter als raadsman om de voorschriften na te gaan en de valse te vermijden, een boekhouden…

Maar Boma is niet het enige diocees om van een mutualiteit te genieten : zo wordt Bukavu gesteund door [bleu] Doornik [/bleu], Beni-Butembo door [bleu] Brussel [/bleu], Kinshasa door een ander gebied. En, kers op de taart, er is vooral een [bleu]CGAT[/bleu] (Centrum voor Beheer en Begeleiding) om raad te geven en al deze mutualiteiten van het land te omkaderen, en ook daar is Mgr. Cyprien actief.

Voor wat het bevoorraden van de geneesmiddelen betreft, blijft het probleem zwaar, want het komt erop aan de talrijke namaken en de valse geneesmiddelen te bestrijden. Ook daar, werd een werkelijke vooruitgang gerealiseerd dankzij het oprichten van een aankoopcentrum en het verspreiden van generische geneesmiddelen [bleu](CADMG)[/bleu] : een NGO zeker, maar gesurveilleerd door de Staat, die in de Administratieve Raad is.

Vandaag, is het waar dat talrijke initiatieven worden genomen door de Kerken voor het welzijn van de personen : scholen, hospitalen, mutualiteiten… De overname zal waarschijnlijk later gebeuren door de instanties van het land.

  Jean Peeters, CICM
(interview van Mgr Cyprien Mbuka)

GEZONDHEIDSCENTRUM te KANGU

Er zijn zeer veel missionarissen die in Afrika gewerkt hebben die dit Centrum gekend hebben dat opgericht werd door [bleu]Jacques Courtejoie,[/bleu] een Belgische dokter voor technische samenwerking, en dat posters en folders uitgeeft bestemd voor leerkrachten, verzorgend personeel en het grote publiek. De grote didactische platen hiervan zijn bestemd voor de preventie van ziekten die in een groot deel van Afrika gekend zijn. Vandaag werd ook [bleu]een stripverhaal voor het grote publiek[/bleu] en een klein handboek uitgegeven voor het verzorgend personeel.

Felicitaties voor de volharding.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 233 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License