missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. CONGO

Nieuws over Congo

Nuntiuncula Nr 690 Januari - Februari 2015
dinsdag 24 februari 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Alex Goffinet schrijft uit Kinshasa (24-12-2014):[/marron]

In ’t algemeen verbetert de situatie een beetje, onder meer de levensstandaard, maar er blijven klaarblijkelijke ongelijkheden. Het enige drama dat het land nog altijd doet bloeden bevindt zich in het oosten van het land. In het gebied van Beni-Butembo, leveren bendes van rebellen zich aan moordpartijen die afschuw opwekken en men weet niet waarom ze dat doen. Onlangs nog hebben zij 25 personen gedood met steekwapens ; onder de slachtoffers 11 kinderen die gedood werden met machetes en hakmessen. De gruwel werd nog niet ontworteld in onze wereld.

Wat mezelf betreft, in mijn klein paradijs van het seminarie van de Missionarissen van Afrika in Kinshasa, ben ik de gelukkigste mens van de wereld. De studenten zijn zeer uitbundig ; zij doen me mijn jaren vergeten ; zij houden er sterk aan dat ik bij hen blijf. Dat doet me nadenken over de zin die wij, ouderlingen, kunnen geven aan onze laatste dagen, de getuigenis die de jonge generaties van ons verwachten. Wat vooral mijn aandacht trekt, zowel in Afrika als bij u in België, is wat men het apostolaat van de aanwezigheid noemt.

Dikwijls voelen we ons onmachtig tegenover dramatische situaties ; maar wat altijd in onze mogelijkheden ligt, is bij de mensen te blijven, meer in het bijzonder bij de ongelukkige mensen, bij al de slachtoffers van de onrechtvaardigheden van het leven en van de samenleving. Vandaag, meer dan ooit, hebben vergeten mensen de nood te voelen dat iemand hen tegemoet komt, dat zij nog bestaan voor die bezoeker, ook al is dat een ouderling. Zou dat de getuigenis niet zijn die de een christen heeft te geven aan de huidige tijd : dicht bij de mensen zijn, naar hen toegaan zonder veel grote woorden of met een moraaltraktaat onder de arm, maar luisteren en hen horen spreken over hun vreugden en hun lijden.

En wij, oudere mensen, wij hebben de tijd om naar hen te luisteren.

Beste vrienden, dat is het wat me doet leven en me gelukkig maakt midden de jongeren die dikwijls wachten op een welwillend en aandachtig oor.

Dat is ook de betekenis van het Kerstfeest : aan de wereld de sereniteit bieden, getuigen van het medeleven en het medelijden en van de kosteloosheid ; even zoveel dingen die de Christus van Kerstdag biedt aan mensen van goede wil.

  Mijn hartelijke groeten aan u allen.

Alex


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 232 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License