missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Karel COOSEMANS

vendredi 20 juin 2008 par J.V.
De provinciale raad was op 19 juni 2008 de ochtendeucharistie aan het vieren, toen een telefoontje ons meldde datPater Karel COOSEMANS


onverwacht overleden was in het ziekenhuis te Vilvoorde. In maart had hij wat hartproblemen gehad en deze maand was hij nog geopereerd aan de ruggengraat en stond op het punt terug naar Evere te komen…

Karel werd geboren te Neder-over-Heembeek (bij Brussel) op 15 januari 1915. In een Vlaamse gemeente, zoals hij het zijn ganse leven zal benadrukken. Zijn middelbare studies deed hij op het klein seminarie van Hoogstraten. In 1935 trad hij binnen in Boechout, deed het noviciaat in Varsenare en theologie in Heverlee en Carthago, waar hij op 4 april 1942 werd priester gewijd. Hij werkte dan een tijdje als onderpastoor te La Goulette (Tunis).

Op 18 november 1943 kan Karel eindelijk de boot nemen in Lissabon, richting Kivu, in het toenmalige Belgisch Kongo. Eerste benoeming : professor op het klein seminarie van Mugeri. In 1945 wordt hij onderpastoor in Uvira en pastoor ad interim. In september 1948 is hij stichter en pastoor van de parochie van Baraka. In 1950 moet hij zich laten verzorgen in België. In 1952 is hij er genoeg terug bovenop om het economaat van Heverlee op zich te nemen. Op 15 december 1953 mag hij terug vertrekken en wordt benoemd in Kamituga. In 1954 wordt hij econoom in Shabunda, en daarna pastoor. De regionaal van die tijd schrijft : "Zeer ijverig en toegewijd, zowel voor het ministerie als voor het economaat". In augustus 1960 sticht hij de parochie van Lulingu. In januari sticht hij de parochie van Kigulube, waar hij blijft tot in 1967 (met een onderbreking in augustus 1964 door een evacuatie via Kigali omwille van de Rebellie).

Begin januari 1968 komt hij naar België, is een tijd onderpastoor in Neder-over-Heembeek en wordt in 1969 benoemd op ’Nieuw Afrika’ in de Keizerstraat te Antwerpen. In januari 1976 wordt hij onderpastoor te Niel en in maart 1981 pastoor te Rumst, waar men hem op de handen draagt.

In maart 1988 wordt de roep van Afrika hem te machtig en Karel – hij is dan 73 - vertrekt terug, dit keer naar het bisdom Kasongo, te Mingana. Twee jaar later neemt hij het plaatselijk economaat op zich in het regionaal huis van Bukavu, waar hij een binnenkoer vol bloemen en een prachtige groententuin aanlegt en fruitbomen allerhande plant. Bij de confraters stond hij bekend als een "cordon bleu".

Op 1 maart 1994 keert hij definitief naar België terug en neemt zijn intrek in Evere, eerst als "dagverblijf" (want ’s avonds keert hij terug naar het ouderlijk huis om ’s morgens de eucharistie te kunnen vieren bij de zusters in Neder-over-Heembeek), daarna voltijds.

De plechtige uitvaartliturgie zal plaats hebben op woensdag 25 juni om 10 u 15, in de kapel van het rusthuis Sint-Jozef te Evere (Marnestraat 89 – 1140 Brussel). Zij die wensen te concelebreren brengen het nodige mee.

Na de dienst zal de gemeenschap in hun kleine living de familie van Karel ontvangen en de confraters die van ver zullen gekomen zijn. De confraters van Brussel kunnen nog tijdig naar huis voor het middagmaal en zullen ons daarvoor wel willen verontschuldigen.

Jef Vleugels, prov. secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 699 / 1059203

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License