missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Maghreb

Editoriaal : Je wordt gelukkiger van geven dan van ontvangen

RELAIS WITTE PATERS - MAGHREB Nr. 24 – Maart 2015
zaterdag 14 maart 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]“Men moet zich deze woorden herinneren die de Heer Jezus zelf uitgesproken heeft : Je wordt gelukkiger van geven dan van ontvangen[/marron]

(Hand. 20, 35)
 

Mijn tweede mandaat, als Provinciaal van de Witte Paters van de Maghreb, nadert zijn einde. Een andere confrater zal jullie (op zijn manier) helpen om met vreugde het leven te beschouwen van de volgelingen van Jezus in nauwe band met de volgelingen van de Islam.

Ik realiseer me, elke dag een beetje meer, de belangrijkheid van ons leven (het uwe en het mijne) en van de aanstekelijke vreugde die er uitgaat wanneer, christenen en moslims, samen opbouwen. Onder verscheidene vormen zullen jullie vaststellen, bij het lezen van dit nummer van [bleu] RELAIS WITTE PATERS MAGHREB [/bleu], dat de creativiteit, de eenvoud en de volharding, zich zeer goed samenvoegen met het accent op Noord Afrika !

Het is des te belangrijker dit te zeggen, op het moment waarop vele anderen lijken er niet in te geloven of, zelfs, zich inspannen om dit te vernielen. Op een gewelddadige manier of door terreur ofwel op een subtiele wijze met ideologieën en wetgevingen van uitsluiting, zijn talrijk (een beetje té talrijk naar mijn zin !) zij die er zich aan overleveren met verbetenheid.

In onze bladzijden, gaan jullie argumenten vinden om op te bouwen, afgewerkte projecten of die bezig zijn zich te realiseren, een aanwezigheid bij de vergeten mensen of bij degenen die zich voorbereiden om heel hun leven te geven aan het “project witte pater te zijn”, een spiritualiteit van innige verbondenheid en van lezingen om verder te gaan… De manieren zijn verschillend maar de basiswaarheid verandert niet : wat een vreugde spiritueel op te groeien dankzij de verscheidenheid !

Bij het terugvinden van de foto hieronder (genomen tijdens het eindgebed in de School van de Verscheidenheid 2014) , heb ik me al die keren herinnerd wanneer in de Maghreb spirituele uitwisselingen niet op een impasse zijn uitgelopen, maar wel op een vermeerdering van vrede en van dynamisme. Deze vreugde kan niemand ons ontnemen. Het is niet de sterkste, de kwade, die gelijk heeft (ook al lijkt hij te “zegevieren”), maar degene die achter zich een spoor laat van medelijden, van rechtvaardigheid, van waarheid en van licht. We zijn nu midden de vastentijd die zal leiden naar de overwinning van de Paasnacht. Wie zou gezegd hebben in zijn tijd, dat de arme gekruisigde van de Golgotha, misprezen en ter dood gebracht, eens zoveel liefde en zoveel leven zou kunnen inspireren? Niets is klein wanneer men liefheeft. En niets is zoveel waard als de gedeelde vreugde. Betracht het en vergeet het niet : het is Jezus die het gezegd heeft !

  José Maria Cantal Rivas Provinciaal

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 223 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License