missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Piet TIBAX

mercredi 18 mars 2015 par De Wulf Mark
  Na enkele weken hospitaal met long-en nierproblemen is onze confrater
 
PIET TIBAX


overleden in de St Vincentius kliniek te Antwerpen op maandag 16 maart 2015..
 
De laatste weken vielen hem zwaar, maar hij was helder van geest tot bijna op het einde : mijn leven is mooi en vreugdevol geweest : Maranatha.

Piet werd geboren te Lier op 18 juli 1925. Gans zijn leven is Lier hem dierbaar gebleven : de stad van Felix Timmermans. Zijn vader, Frans, speelde graag het toneelstuk “Waar de sterre bleef stilstaan”. Het Adagio van Timmermans staat trouwens op het gedachtenisprentje, die jullie straks zullen ontvangen . Piet had het dikwijls over ‘Lierke - plezierke’, dat deed hem hartelijk lachen, Pallieter achterna. Piet had één broer, René, die Passionist werd en één zuster, Renata die religieuze werd bij de Gasthuiszusters van Lier.

Na zijn middelbare studies in het Sint Gummaruscollege te Lier begint hij zijn vorming te Boechout, zette die verder te Varsenare en Heverlee waar hij op 23 juli 1950 tot priester-missionaris wordt gewijd. Na zijn periode te Leuven, militaire dienst en een beetje koloniale vorming, vertrekt hij naar het toenmalig Belgisch Congo, de streek van Bukavu.

Daar zal hij actief zijn tot in 2005, met een korte onderbreking te Lubumbashi en drie jaar overste op de Keizerstaat. Heel wat parochies hebben hem gekend als een gedreven priester, vurige promotor van het Marialegioen, waar hij trouw aan bleef tot in Antwerpen, waar hij zijn intrek nam in 2008. Na zijn lange periode in Congo, toen de tijd kwam om naar België terug te keren, verbleef hij eerst een tijdje in onze gemeenschap te Heusy, niet ver van Banneux, het bedevaartsoord dat hem heel nauw aan het hart lag.

Woorden die regelmatig terugkeren in de papieren die we vonden samen met zijn testament, zijn : vreugde en dankbaarheid. Hij besluit “Ik hoop ook te mogen sterven in dankbaarheid, in vrede en diepe vreugde. Alles is genade. Alleluia.” Hij scheef uitdrukkelijk dat vandaag de Eucharistie een paasviering moet zijn. Vandaar de witte gewaden.

  De Eucharistie vindt plaats om 11 uur in de St.-Carolus Borromeus kerk, dicht bij de Keizerstraat (H. Conscience plein 6, 2000 Antwerpen).
Concelebranten brengen een witte stola mee..
 

We worden verwacht op de Keizerstraat voor de koffietafel.

Teraardebestelling te Varsenare.

 
Mark De Wulf           
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 554 / 1113473

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License