missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

Ebola virus : het financiële en pastorale antwoord van de Heilige Stoel

Famille - Mission n°1/4 - 2015
zaterdag 28 maart 2015 door D.F. (Vertaling), Manu Quertemont, Webmaster

[marron]De Heilige Stoel heeft, door de tussenkomst van de pontificale Raad “Rechtvaardigheid en Vrede”, die als voorzitter [rouge]Kardinaal Turkson[/rouge] heeft, een document uitgegeven over de “versterking van de inzet van de katholieke Kerk tegen de Ebola epidemie. Het document beschrijft voor de eerste keer, een pastoraal antwoord op een tamelijk nieuwe ziekte die de individuen, de families et zelfs de gemeenschappen verwoest heeft, meer bepaald in de West-Afrikaanse landen Guinea, Sierra Leone en Liberia.[/marron]

In dit document, houdt de Heilige Stoel eraan zijn dankbaarheid uit te drukken aan de lokale Kerken van Guinea, van Liberia en van Sierra Leone voor hun spoedig antwoord als gevolg van de crisis veroorzaakt door de Ebola virus, die, volgens de Wereld Organisatie voor de Gezondheid (OMS) meer dan 8.000 slachtoffers gemaakt heeft, vooral in West-Afrika, sinds het einde van 2013.

Om deze Kerken te helpen hun inspanningen verder te zetten, en als een concreet antwoord op de hoogdringende situatie, wil de Heilige Stoel hun een financiële hulp verstrekken om hun gezondheidsbijstand te verhogen als steun door de gezondheidsinstellingen, van de gemeenschappelijke en pastorale initiatieven van het gezondheidspersoneel en van de zieken. De Heilige Stoel moedigt eveneens de weldoeners aan, privaat en openbaar, hun solidariteitsfondsen te verhogen voor de personen die leven in de gebieden die getroffen zijn door de ziekte waarvan de families en meer in het bijzonder de weeskinderen.

[bleu marine]Financieel en pastoraal duwtje [/bleu marine]

De sommen die aangeboden worden door de Heilige Stoel zullen gebruikt worden, onder meer, voor de aankoop van medische hulpmiddelen van hoogste noodzaak, voor het vervoer van de zieken en voor de vernieuwing van de structuren. Een deel van de bijdrage van de Heilige Stoel zal toegekend worden aan de bewoners van de omliggende zones om de strategieën te ontwikkelen en te versterken om het verspreiden van de Ebola virus te voorkomen. Er zijn ook fondsen om de families te helpen die door de virus getroffen werden en de weeskinderen.

In zijn pastoraal antwoord, wil de Heilige Stoel de personen helpen die door de virus getroffen werden dankzij de vorming en de bijstand van de clerus, van de mannelijke en vrouwelijke religieuzen en leken die ingezet zijn in pastorale activiteiten, zodat zij beter voorbereid zijn om te reageren zowel op fysisch, psychologisch als op spiritueel vlak van de zieken, en van hen die lijden. De Heilige Stoel zal ook zijn tussenkomsten concentreren op de parochies, want een groot deel van de activiteit van de Kerk vindt plaats op het vlak van de parochie, die een belangrijke basisinstelling is in de strijd tegen de gevolgen veroorzaakt door de Ebola virus namelijk voor de overlevenden.

[bleu marine]Een bewonderde en aangemoedigde solidariteit [/bleu marine]

Buiten de activiteit van de Kerk in het gebied, stelt het document ook de inspanningen voor geleverd door verschillende ministeries van de Romeinse Curie, waaronder de pontificale Raad Cor Unum, en die voor de Pastoraal van de Gezondheid, van de Propaganda Fide, van de pontificale Raad rechtvaardigheid en vrede, evenals de activiteit van Caritas Internationalis en van organisaties daaraan verbonden. Het document laat niet na de bijdrage van andere katholieke organismen en organisaties te onderstrepen en aan te moedigen zoals de Catholic Relief Services (Verenigde Staten), Missio (Oostenrijk), Misereor en Médical Mission Institute (Duitsland).

Het krachtiger maken van de inspanningen van de Kerk zal een groter antwoord mogelijk maken op het vlak van de parochie en dus een versterking van de maatregelen om de ziekte tegen te houden. De versterking van de inzet van katholieke Kerk in het dringende antwoord op Ebola, steunt eveneens, zo roept het document weer op, op de lokale gemeenschappen. “De Kerk komt niet om daarna weer weg te gaan. Deze Kerk, die een zichtbare getuigenis is van de aanwezigheid van Jezus Christus in alle tijden, maar vooral in tijden van tegenspoed.”

Radio Vaticaan
 

Andere aan te moedigen initiatieven :[bleu marine][/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 398 / 1148043

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License