missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunesië

Het Sociaal Wereldforum

24 - 28 maart 2015
vrijdag 24 april 2015 door Jan Heuft
“Een andere wereld is mogelijk”

Voor de tweede opeenvolgende keer, werd het Sociaal Wereldforum gehouden in Tunis van 24 tot 28 maart van dit jaar. Dit Forum vindt om de twee jaar plaats in tegenstelling met een ontmoeting, eveneens om de twee jaar, in Zwitserland, waar de acht rijkste landen van de wereld en Rusland, elkaar terugvinden om te beslissen, vanuit kapitalistische stellingnamen, wat er goed is voor de hele wereld en wat niet goed is.

Het Sociaal Wereldforum tracht te tonen dat een ander systeem, dan dat van “uitbuiting van de mens door de mens”, mogelijk is. Zo zijn er verschillende niet-gouvernementele organisaties die er het woord nemen zoals Caritas Internationaal, CCFD, Cimade, MdeM, R&D (CCSA) en vele andere.

Dit Forum werd dit jaar gehouden in een bijzondere sfeer als gevolg van de terroristische aanval van amper enkele dagen eerder. De traditionele openingsoptocht heeft de steun willen tonen van al de deelnemers aan de jonge Tunesische democratie en de onenigheid met al degenen die deze willen destabiliseren. Zo heeft een lange optocht plaats gevonden, met meer dan 5000 deelnemers, tussen de “Bab Saadoune” plaats en het “Bardo Museum” en dat ondanks de kletsende regen. Ook talrijke Algerijnen waren hierbij aanwezig. Zij waren uit Algerije gekomen in speciale bussen.

De slotoptocht heeft plaats gevonden in het centrum van de stad van de “Place de l’Horloge” tot de “Boulevard Mohamed V” om het Palestijnse volk te steunen in zijn lange strijd voor de onafhankelijkheid. Er was ook een grote solidariteit met het Sahraoui volk, dat naar zijn soevereiniteit streeft sinds 1974.

In de loop van die dagen, vol emoties, waren de meest aangrijpende getuigenissen deze van Tunesische en Algerijnse moeders van wie de kinderen in de zee verdwenen zijn of in de loop van de voorbije politieke gebeurtenissen. Het zijn moedige moeders die graag wat nieuws zouden vernemen over hun kinderen en die vooral zouden willen rouwen om hen. In mijn gedachten kon ik niet nalaten in mij die moeders weer op te roepen die zich eveneens elke woensdag terugvinden op de Abbis Abeba plaats van Algiers. Het zijn hartenkreten die ons diep raken !

De uitwisselingen in de werkplaatsen over de migratie en de vrije circulatie in Afrika en rondom dit continent hebben een lang en ontroerend debat toegelaten over de politieke oorzaken en de behandeling van dit pijnlijk probleem, waarvan we elke dag de rampzalige gevolgen zien in de Middellandse Zee via de televisie. De werkplaats over de dialoog en de samenleving met verschillende godsdiensten en culturen kreeg natuurlijk ook een ruime plaats, gezien de verschillende actuele gebeurtenissen.

Als besluit mogen we zeggen dat die Forum een belangrijke ruimte blijft voor uitwisselingen van opinies waar de Kerk ook heel haar plaats vindt.

  Jan Heuft,
Ontmoeting en Ontwikkeling, CCSA ,Algiers

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 254 / 1159537

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License