missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Paus Franciscus

De ouderdom is een zending

Nuntiuncula 691 Maart - April 2015
dinsdag 28 april 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Voor paus Franciscus, is de “ouderdom een zending” en hij spoort aan de “getuigenis van wijsheid” te ontvangen van de oudere personen in onze families.[/marron]

[bleu marine]ROME, 11 maart 2015[/bleu marine] (Zenit.org)

De paus heeft op woensdag 11 maart, op het Sint Pietersplein, zijn twee catechese gegeven in verband met de bejaarde personen, door eraan te herinneren dat men hem op de Filippijnen [bleu]“Lolo Kiko”[/bleu], “opa Francisco” heeft genoemd.

Hij heeft ook gezegd, in het Italiaans, dat hij met zorg de brief bewaart die zijn grootmoeder hem heeft geschreven ter gelegenheid van zijn priesterwijding.

En hij heeft het voorbeeld geciteerd van paus Benedictus die de rest van zijn leven wou wijden aan het bidden.

In verband met het gebed, heeft paus Franciscus de Franse orthodoxe theoloog Olivier Clément geciteerd, verdwenen in 2009, en aan wie paus Johannes-Paulus de redactie had toevertrouwd van de Kruisweg van het Coliseum voor Goede Vrijdag 1998. De paus heeft in het Italiaans deze overweging van Olivier Clément geciteerd : “Een beschaving waarin men niet meer bidt is een beschaving waarin de ouderdom geen zin meer heeft. En dat is afschrikwekkend : we hebben vóór alles ouderen nodig die bidden want de ouderdom is ons daarvoor gegeven.”

In het Frans, heeft hij onderstreept dat [bleu] de ouderdom een “roeping” en een “zending” is [/bleu] en dat het gebed van bejaarde personen de Kerk steunt.

Hij heeft de zending van de grootouders uitgelegd door te zeggen, in de catechese gelezen door één van zijn medewerkers van het Staatssecretariaat, Mgr. Jean Landousies :

“Broeders en zusters, de bejaarde personen hebben een zeer belangrijke rol in de familie.

De ouderdom is een roeping ; zij is een bijzondere genade en zending. Het gebed van de ouderen is een gave voor de Kerk en voor heel de samenleving die te druk bezig is en te verstrooid is. Zij mogen de Heer danken voor degenen die het nalaten dit te doen, en een voorspraak zijn voor de nieuwe generaties.

Zij kunnen aan de jongeren doen begrijpen dat een leven zonder liefde een uitgedroogd leven is, dat de angst voor de toekomst kan overwonnen worden, dat er meer vreugde is in het geven dan in het krijgen.

Hun lofprijzing steunt de gemeenschap die werkt en die strijdt in het leven.

In het gebed, zuiveren de bejaarden hun hart en voorkomen zo de verharding en de wrok die hen de betekenis van hun getuigenis van wijsheid zouden doen verliezen.”


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 208 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License