missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Augustus 2015

woensdag 12 augustus 2015 door G.Verbist, mafr.

[marron]TIEN levenslessen van de Dalaï Lama[/marron]

  • [bleu marine]1. Toon medeleven.[/bleu marine] Dat is goed voor je gezondheid. Het vermindert stress, zorgt voor een regelmatige hartslag en verbetert het immuunsysteem.
  • [bleu marine] 2. Wees vriendelijk en help anderen.[/bleu marine] Wees altijd vriendelijk wanneer het mogelijk is. En dat is altijd mogelijk.
  • [bleu marine]3. Vind geluk.[/bleu marine] De topprioriteiten om gelukkig te worden zijn: vergiffenis schenken, medeleven, geduld, tolerantie en vriendelijkheid.
  • [bleu marine]4. Vind innerlijke rust.[/bleu marine] Elke dag een moment alleen zijn, in stilte.
  • [bleu marine]5. Breng anderen geen schade toe.[/bleu marine] Vertel geen leugens, verspreid geen gemene geruchten, profiteer niet van anderen en pest niemand.
  • [bleu marine]6. Koester je vriendschappen.[/bleu marine] Echte vriendschap is nooit afhankelijk van geld of politieke motieven. Het gebrek aan vriendschap is één van de oorzaken die bijdragen tot depressie in onze samenleving.
  • [bleu marine]7. Word geen slaaf van de technologie[/bleu marine]. Een overmatig gebruik van de sociale media, als twitter, smartphone,...
  • [bleu marine]8. Maak geen ruzie, maar onderhandel.[/bleu marine] Dialoog betekent zoeken naar een compromis met respect voor elkaar. Nooit het verleden oprakelen, maar zich concentreren op de reden van het huidige probleem.
  • [bleu marine]9. Wees lief voor de aarde.[/bleu marine] Zo goed mogelijk zorgen voor de planeet. Recycleren en alternatieve energiebronnen gebruiken.
  • [bleu marine]10. Leer uit je fouten.[/bleu marine] Als je verliest, verlies dan de les niet. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de reden daarvoor is.
    (Knack – digitaal)
     

[marron]Nieuw tijdperk van verkondiging[/marron]

Met de twintigste eeuw kwam er ook een einde aan een tijdperk. Voor gelovigen volstaat daarom niet het besef dat die eeuw voorbij is, maar hebben zij ook nood aan een mentaliteits verandering. Gelovigen van vandaag staan voor de uitdaging om de weg naar de oorsprong van het evangelie te herontdekken. Bij de verkondiging geen sprake om de mensen op weg te zetten naar het geloof om de goede tijd van toen te doen terugkeren. Maar er naar streven om de wereld vanuit de kracht van het evangelie te veranderen.

  Kardinaal Reinhard Marx,
voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie,
aartsbisschop van Munchen)
(Kerknet)
 

[marron]Moslims in België [/marron]

Verleden jaar (2014) herdachten we vijftig jaar migratie vanuit Marokko en Turkije. België sloot een verdrag in 1964 met deze twee landen om arbeidskrachten te ronselen. Het werd verleden jaar herdacht met o.a. een foto tentoonstelling in het ATLASgebouw te Borgerhout.

Vandaag is de islamgemeenschap de [bleu]tweede religie[/bleu] geworden in ons land.
6 à 700 000 moslims leven bij ons; 50% zijn van Marokkaanse afkomst en
1/4de van Turkse afkomst.

In het Brusselse Gewest is één op vijf inwoners moslim.

In Vlaanderen tellen Antwerpen en Gent het meeste moslims. Ook zijn er meer dan 10% moslims in Mechelen, Vilvoorde, Lokeren, Boom, Genk, Heusden, Houthalen, Beringen.

In Vlaanderen zijn er [bleu]155 moskeeën[/bleu], waarvan 42 in Antwerpen. Het vrijdaggebed, in de winter om 13u en in de zomer om 14u. is de bizonderste activiteit in de moskee: een preek van de imam en een gezamenlijk gebed.

Na heel wat pogingen de voorbije jaren is er in april 2014 een [bleu]nieuwe Moslimexecutieve[/bleu] gekozen die gedragen word door de moskeeën in België.

Er bestaat ook een Raad van Theologen. Beiden keren alle geweld af en reageren tegen radicale ideeën.

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 249 / 1154678

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License