missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - September 2015

maandag 14 september 2015 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.
Feest van het delen


[bleu]“Het feest van de Aïd is op de eerste plaats een feest van het delen”[/bleu] (Ali Gounaïm, voorzitter van de Unie van de moskeeën van Luik).

Het feest vindt plaats tien dagen na de eerste halve maan, die het begin tekent van de maanmaand, namelijk op [bleu marine]24 september[/bleu marine] van dit jaar.
Dit begint met een gebed en gaat verder met het slachten van het dier (schaap, os of geit).
Het dier wordt afgezonderd, gekeerd naar Mekka, dan geslacht.
“Het mag het mes niet zien en niet gestresseerd zijn terwijl het in aanwezigheid is van andere dode dieren, want de Koran raadt aan de beste manier te kiezen om het dier niet te doen lijden”.
Vervolgens wordt het vlees verdeeld : een derde voor de familie, een derde voor de buren, een derde voor de armen, of deze al dan niet moslims zijn.

(PH.BX .in "Le Soir" 12/09/15)
 

De Belgische burgers met een moslim geloofsbelijdenis maken zich gereed om een offerfeest te beleven dat alleen maar bij naam feestelijk zal zijn. De verschillende bedienaars die belast zijn met het dossier roepen het welzijn van het dier in om hun verbod te rechtvaardigen van de rituele slachting in de tijdelijke slachthuizen.

“Wij hebben de indruk voortdurend tot een rechtspraak gedwongen te worden, in verband met alle onderwerpen. De moslim is een zondebok geworden voor de politiekers.”

[vert]19-23 september – Hadj.[/vert] Bedevaart van de moslims naar de heilige plaatsen
              van de islam, in Mekka en in Medina.
[vert]24 september – Aïd al-Adha. Offerfeest.[/vert]
              ([vert]TABASKI,[/vert] in de landen van West en Centraal Afrika)

__ornement.png__

[bleu marine]Jordanië[/bleu marine] - Koningin Rania van Jordanië roept op de Islamstaat te bestrijden om de islam te redden. Zij is van oordeel dat de gematigde moslims niet genoeg doen om te strijden tegen de djihadisten van de IS. Zij roept op zich in te zetten op de jeugd om te voorkomen dat het gebied ‘verwoest’ zou worden. [mauve fonce](La Croix – 27/8/15)[/mauve fonce]

‘[bleu marine]Laudato Si’[/bleu marine] - Wat treffend is (en men onderstreept het weinig) in de encycliek van de Paus :
“Nooit heeft een encycliek zoveel [bleu]verklaringen van bisschoppen van de vijf continenten[/bleu] geciteerd zonder dan nog het woord te tellen dat lang verleend wordt aan [bleu]de orthodoxe Patriarch Bartholomeus van Constantinopel[/bleu].” De Paus herneemt, bevestigt en moedigt een aantal uitspraken aan. [mauve fonce](Mgr. Hudsyn, Waver – 26/8/15)[/mauve fonce]

[marron]SANT’EGIDIO [/marron]

[bleu]– De jaarlijkse ontmoeting van de ‘Godsdiensten en culturen in dialoog’[/bleu] vindt plaats in Tirana (Albanië) op 6-7-8 september 2015.
Vertegenwoordigers van al de godsdiensten waren aanwezig.
Voor België waren aanwezig : de bisschoppen Jean-Pierre Delville (Luik), Johan Bonny (Antwerpen), Leo Lemmens (Mechelen-Brussel), evenals de orthodoxe Metropoliet Peckstadt, de Grootrabbijn Guigui (Brussel), Mohammed Achaibi (Executieve van de moslims).

[bleu marine]Boodschap van Paus Franciscus[/bleu marine] : “Doden in naam van God is een heiligschennis”.

[bleu marine]Mgr. Louis Sako,[/bleu marine] patriarch van de Chaldeeërs (Irak) vraagt om het opstellen van een “handvest van de handboeken van de religieuze opvoeding… De huidige programma’s bevatten spijtig genoeg extremistische gedachten die de andere godsdiensten weigeren”.

[bleu marine]Muhy al-Din Afifi[/bleu marine] (Al Azhar universiteit in Cairo) heeft de huidige periode bestempeld als “één van de meest sombere van de geschiedenis van de mensheid”. Hij heeft vooral het proces gemaakt van een egoïstisch Westen.

[bleu marine]In de uiteindelijke oproep[/bleu marine], hebben de vertegenwoordigers van de godsdiensten de oproep ondertekend die vraagt…

  • “Aan de godsdiensten zeggen wij : laten we de wereld helpen een menselijke oplossing te vinden voor de oorlogen, voor de grote wereldmigraties, voor de talrijke armoede…”
  • “Wij voelen de morele imperatief de wereld te helpen om niet zichzelf te vernielen”.
  • “Aan de regerenden zeggen wij : de oorlog wordt niet door een oorlog gewonnen… laten we de dialoog hernemen, die een grote kunst en een remedie is voor de verzoening. “
  • “Aan onze godsdiensten herinneren we dat de oorlog nooit heilig is, de uitschakeling van de andere in naam van God is altijd heiligschennend… het is een afschuwelijk iets”.
  • “Moge de geest van Assisi ons stoutmoediger en moediger maken…”

__ornement.png__

[bleu marine]De patriarch van de Grieks-Melchitische Kerk[/bleu marine] in Syrië, Mgr. Grégorius III Laham, maakt zich bezorgd omwille van de uittocht van talrijke jonge christenen. De uittocht is zo groot dat deze de toekomst van de Kerk in Syrië ernstig in vraag stelt.
Ten minste 450.000 van de ongeveer 1.170.000 christenen in Syrië zijn voortaan verplaatst binnen het land of leven als vluchtelingen in het buitenland.

(Cathobel. 5.9.15.)
 

[bleu marine]Een citaat van Martin Luther King[/bleu marine] : “Men moet leren samen te leven als broeders, anders gaan we samen sterven als idioten”.. Die uitspraak is gewoonweg prachtig ! [mauve fonce](Samir Frangié – 21/8/15)[/mauve fonce]

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 386 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License