missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Afrika op stap vooruit

Een Tanzaniaanse waterfilter tegen lage prijs
behaalt de prijs van de beste Afrikaanse uitvinding

zaterdag 10 oktober 2015 door D.F. (Vertaling), Manu Quertemont

.
Een waterfilter die om ’t even wat opslorpt zoals koper, fluorzout evenals de bacteriën, de virussen en de pesticiden enz. heeft de schitterende prijs behaald van de beste Afrikaanse uitvinding. [bleu] De uitvinder, de Tanzaniaanse chemie-ingenieur Askwar Hilonga, [/bleu] gebruikt de nanotechnologie en het zand om het water drinkbaar te maken. Deze jonge man bevestigt dat zijn uitvinding 70 % van de gezinnen van Tanzania zou moeten helpen die geen drinkbaar water hebben.

De prijs van 25.000 pond sterling is de eerste van die aard uitgereikt door de “Royal Academy of Engineering” van het Verenigd Koninkrijk. Voor de voorzitter van de jury, de rechter Malcolm Brinded, [bleu]“zou deze vernieuwing van de jonge Tanzaniaan het leven kunnen veranderen van talrijke Afrikanen en van mensen over heel de wereld.”[/bleu]

De waterfilter, gemaakt met zand die het besmette water zuivert door middel van de nanotechnologie, werd reeds gebrevetteerd en kreeg al een handelsmerk.

“Ik doe het water spoelen door zand om de afvalstoffen en de bacteriën op te vangen,“ vertelt Mr. Hilonga, “maar het zand kan sommige besmettingsstoffen niet wegwerken zoals het fluorzout en andere zware metalen, die ik opvang door middel van manomaterialen om de chemische besmettingsstoffen weg te werken.”

De jonge ingenieur zegt graag dat, vóór hij zijn prijs kreeg, een filter 130 $ kostte, maar na die 25.000 pond sterling te hebben verworven, gaat hij materialen los kopen wat de prijs zal doen dalen. Hij voegt eraan toe : “Voor de mensen die deze waterfilters niet kunnen aankopen, hebben we waterpunten geïnstalleerd waar de mensen komen en aan een lage prijs water kunnen kopen“.

Mr. Hilonga legt uit dat andere harssoorten tot 97 % van de micro-organismen kunnen wegwerken, maar zijn objectief bestaat erin nano-filters te maken die 99,999 % van de micro-organismen, bacteriën en virussen zouden kunnen wegwerken.

De jonge man vertelt dat vroeger zijn familie, die op het platteland leefde, regelmatig ziekten opdeed veroorzaakt door het ongezonde water. Toen hij zijn doctoraat in nanotechnologie verwierf in Zuid Korea, is hij zich gaan interesseren voor de nano materialen die zouden kunnen passen voor het zuiveren van het water.

De [bleu] “Royal Academy of Engineering” [/bleu] wil de ingenieurs van Afrika ten zuiden van de Sahara helpen om oplossingen te vinden voor de problemen in Afrika en staat hen bij om hun firma’s te starten. Reeds sinds vele maanden, hebben Mr. Hilonga en de drie andere finalisten, die elk 10.000 pond sterling hebben ontvangen, zich ingezet voor hun taak om hun ondernemingen op te bouwen.

  BBC Focus on Africa.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 674 / 1114575

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tanzania   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License