missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Afrika op stap vooruit

Paludisme : 700 miljoen gevallen minder in Afrika

Famille Mission N° 3/4 - 2015
zondag 11 oktober 2015 door D.F. (Vertaling), Manu Quertemont, Webmaster

[marron]Een recente studie toont aan dat bijna 700 miljoen gevallen van paludisme (of “malaria” - moeraskoorts) konden voorkomen worden in Afrika dankzij overlegde inspanningen tegen deze ziekte sinds het jaar 2000.[/marron]

Het rapport gepubliceerd in het tijdschrift “Nature” heeft aangetoond dat, globaal genomen, het aantal infecties met 50 % gedaald is over heel het continent.

Volgens dit tijdschrift, zijn het de [bleu]“muskietennetten”[/bleu] die de bijzonderste reden van deze enorme vermindering zijn. Er worden oproepen gelanceerd opdat de financiering van deze muskietennettenprojecten zou verder gaan. Tegelijkertijd, bevestigt een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (OMS) en van de weldadigheidsorganisatie UNICEF dat het sterftecijfer, dat te wijten is aan het paludisme, met 60 % gedaald is in de wereld sinds 2000 en zo werden meer dan 6 miljoen levens gered.

Het rapport vermeldt dat 13 landen, die het paludisme nog hadden in 2000, geen enkel geval meer signaleerden in 2014 en dat 6 andere landen minder dan 10 gevallen hebben gehad. Wat de malaria betreft, is het Afrika dat het meeste gevallen kent. Het Afrikaanse continent registreert nog altijd 80 % van de gevallen en 78 % van de sterfgevallen in heel de wereld.

Dr. Margaret Chan, algemeen directeur van het OMS, heeft verklaard :

“De wereldstrijd tegen het paludisme is één van de beste voorbeelden van welslagen op het gebied van de openbare gezondheid in de loop van deze laatste 15 jaren.”

“Het is een teken dat onze strategieën goed gefocust zijn, en we die oude doder kunnen overwinnen, die elk jaar weer honderdduizenden doden opeist, vooral dan kinderen.”

De uitvoerende directeur van de Unicef, Anthony Lake, heeft van zijn kant verklaard : “Wij weten nu hoe het paludisme te voorkomen en te behandelen. Daar we het nu kunnen doen, laat ons eraan beginnen, laten we het ook doen.”

Optimistische boodschap

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben de gegevens geanalyseerd van 30.000 plaatsen in Afrika ten zuiden van de Sahara en besluiten eruit dat 663 miljoen gevallen vermeden werden in de loop van de laatste 15 jaren. Rekening houdend met : 68 % van deze vermindering is te danken aan het uitdelen van 1 miljard muskietennetten doortrokken met insecticiden, en dat 22 % te danken is aan de behandeling van de ziekte met het medicament ARTEMISININE en dat 10 % voortvloeit uit het bestuiven van de huizen met insecticiden. Eén van de onderzoekers, Dr. Samir Bhatt, staat ervan verbaasd : “Dit is gewoonweg fenomenaal” zei hij.

[bleu]Maar ondanks deze vooruitgangen, is het werk ver van gedaan[/bleu]. In Afrika, sterft nog elke minuut een kind door het paludisme. Het ritme van verbetering begint, spijtig genoeg, te dalen : de gevallen daalden met 9 % per jaar tot in 2011, maar sindsdien zijn deze slechts met 5 % gedaald.

Dr. Bhatt heeft hieraan toegevoegd : “Laten we voorzichtig zijn, laten we onze waakzaamheid niet verflauwen, laten we het aantal van onze tussenkomsten niet herleiden. Laten we vooruit gaan. Laten we onze inspanningen verdubbelen.”

[bleu]De weerstand tegen de medicamenten is eveneens een onderwerp van ongerustheid[/bleu]. Mr. Bhatt beschrijft de hardnekkigheid van de Afrikaanse muskieten tegenover sommige insecticiden als het grootste probleem van het continent inzake gezondheid.

Intussen, werd er een vorm van weerstand tegen het artemisinine ontdekt in zuidoost Azië en het zou de inspanningen om deze ziekte te bekampen ernstig belemmeren wanneer dit type van weerstand tegenover de ziekte zich ook in Afrika zou voordoen.

Acht Afrikaanse landen, waaronder Namibië, hebben als doelwit de malaria helemaal uit te schakelen tegen het jaar 2020. De vroegere minister van gezondheid van die natie, Dr. Richard Kamwi, wiens broer aan paludisme overleden is, heeft verklaard dat er in zijn land een “drastische herleiding” is geweest van de gevallen van malaria. Hij heeft verwittigd dat elke inkrimping van het budget in de strijd tegen deze kwaal rampzalige gevolgen zou hebben.

In een persverklaring heeft hij hieraan toegevoegd : “In sommige landen, die erin geslaagd zijn de malaria omzeggens uit te roeien, heb ik een weer opkomen van de ziekte vastgesteld van zodra de gezagdragers hun programma om de huizen van binnen te bestuiven hebben gestopt. Ik houd er ook aan te onderstrepen dat de grote geldschieters en de regering dat grote project van openbare gezondheid verder moeten blijven steunen.”


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 228 / 1114100

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License