missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerië

HET WERK VAN GOD IN DE SAHARA

Mgr Claude RAULT, M.Afr.
zaterdag 17 oktober 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster
[vert]DOOR HET GEBED EN DE ARBEID
“HET WERK VAN GOD
”[mauve fonce](cf. Jo. 6,29)[/mauve fonce] VOLBRENGEN
IN ONZE DIOCESANE KERK VAN DE SAHARA[/vert]
[bleu marine]« “Mijn spijs is, de wil te doen van Hem die Mij gezonden heeft
en zijn werk te volbrengen” »[/bleu marine] [mauve fonce](Jo. 4,34)[/mauve fonce]Ik kan alleen maar vaststellen hoezeer de roeping van Charles de Foucauld een diepe invloed behoudt op ons christelijk leven in de Sahara, en ik ben er om hiervan te getuigen ! Wij gaan in 2016 de verjaardag van zijn overlijden vieren en een jaar van voorbereiding op die viering beginnen. Het is met die bedoeling dat ik eraan gedacht heb deze vraag te stellen, daar hij in staat is geweest deze te beantwoorden :

[bleu]“Hoe ziet men de band tussen het gebed en de arbeid in de Sahara ?” [/bleu]


En om het ene niet in tegenstelling van het andere te plaatsen, heb ik aan mijn bijdrage de volgende titel gegeven :

[bleu]« “Door het gebed en de arbeid, het werk van God volbrengen in de Sahara”,[/bleu]


Gebed en arbeid lijken me inderdaad de meest gemeenschappelijke manier te zijn om onze roeping te beleven, wie we ook zijn.

Het is courant dat nog een andere vraag gesteld wordt, op een meer onschuldige wijze, soms nieuwsgierig en zelfs als een strikvraag, door de bezoekers of personen buiten ons gebied : “Maar wat kunt ge daar allemaal doen, ginder in de Sahara ?”.

Dat men er “bidt”, dat lijkt nogal evident, maar dat men er “arbeidt en werkt”, dat vergt dikwijls een beetje uitleg ! Inderdaad, wat kan een kleine Kerkgemeenschap met een honderdtal permanente christenen doen als werk dat “nuttig” en waarneembaar is te midden van een bevolking van bijna 4 miljoen inwoners, die allemaal moslims zijn.

Om een beetje pikant te steken bij het begin van deze voorstelling, wil ik u graag deze anekdote vertellen :

Onlangs werden ons onze scholen en onze vormingscentra ontnomen, en wij zochten hoe ons te situeren in dit land. Eén van onze vrienden van Ghardaïa zag onze Paters regelmatig voorbijkomen, elke morgen in zijn straat om vroeg in de morgen de Mis te gaan vieren bij de Zusters. Hij kende ons tamelijk goed, maar op een dag vroeg hij op een schalkse manier aan één van ons hoeveel jaren hij besteed had aan zijn studies. Deze somde de cyclus op die hij had doorlopen gedurende zijn vorming : 2 jaren filosofiestudies, 3 jaren theologie, 3 jaren Arabische taal en islamstudies… inbegrepen een doctoraat in Islamologie… ! En onze man antwoordde hem met een tikkeltje humor : “En dat allemaal om de Mis te gaan lezen bij de Zusters !” Begrijpe wie het kan !

[vert]“Het werk van God volbrengen in de Sahara”.[/vert]

[bleu]Lees meer... [/bleu]
Word - 76.5 kB
Het werk van God in de Sahara

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 197 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License