missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

R A M A D A N

donderdag 20 september 2007 door Webmaster

Wie onder u de nieuwe maan ziet rijzen, zal de hele maand vasten. (Koran 2 - De Koe - 185)

Deze verplichting tot vasten is een van de voornaamste aspecten van het moslim geloof. Wie vast neemt een zekere afstand t.o.v. de consumptie goederen waarvan het gebruik vanzelfsprekend is. Zo drukt hij op een levendige wijze zijn overtuiging uit dat de goederen zijn bezit niet zijn maar hem zijn gegeven. Hij onderstreept daarmee dat er in het leven van de mens nog een andere dimensie is dan voldoen aan zijn basisbehoeften. De vasten laat de fundamentele relativiteit van de mens ten overstaan van God blijken en daarmee ook de verplichting van dankbaarheid die daaruit voortvloeit.

Gedurende de hele Ramadan maand eet of drinkt een moslim niets vanaf de dageraad tot aan zonsondergang. Het werkritme vertraagt en de dagorde is behoorlijk verstoord. Heel de familie komt samen bij zonsondergang om de vasten te breken en men gaat een deel van de nacht uit.

Het is klaar dat zo’n ritme in België wel moeilijk te volgen is. Aangezien onze samenleving deze praktijk niet ondersteunt, zoekt een moslim steun in familie bijeenkomsten en bij buren om "de Ramadan nachten te bezielen".

De beste naastenliefde id diegene die onder de Ramadan wordt betoond. (Recueil de Tirmidy)

Onder deze vastenmaand betaalt een moslim zijn solidariteitsbijdrage (Zakât). Het is een percentage van zijn bezit. Deze "wettelijke aalmoes" is een van de zuilen van de Islam.

Hoe Wordt de datum van de aanvang van de Ramadan bepaald ?

De Ramadan wordt aangekondigd door een van de volgende feiten :

  1. Als het aantal dagen van de maand Chaabane die aan de Ramadan voorafgaat 30 dagen bereikt, dan is de 31ste ontegensprekelijk de eerste dag van de Ramadan.
  2. Als de nieuwe maansikkel zichtbaar is op de vooravond van de 30ste van Chaabane, is dat de aanvang van de Ramadan en moet men de vasten beginnen . Naar gelang de streken heerst er dus wel wat onzekerheid over de juiste datum. Dit onderstreept gewoon de relativiteit van menselijke zekerheden.

Laat ons proberen de ander in zijn verschillende geloofsuitdrukking te begrijpen. Met onze sympathie kunnen we het hem ook gemakkelijker maken zijn geloof op deze voor hem essentiële manier te manifesteren. Onze eigen dankzegging met het gebed van andere gelovigen verbinden kan een teken zijn van het feit dat we allen kinderen zijn van één zelfde Vader

Zie ook het artikel: "De Kalender, de Maan en de Feesten"

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1696 / 1113523

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License