missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Rome

P. Maurice Borrmans, doctor honoris causa
van de pontificale universiteit Urbanium

ARCRE - N° 142
vrijdag 6 november 2015 door D.F. (Vertaling), Webmaster
JPEG - 94.4 kB

Ter gelegenheid van de inhuldiging van haar academisch jaar 2015-2016, heeft de pontificale universiteit Urbanium [marron]de titel van doctor honoris causa in missiologie [/marron] toegekend aan [marron]P. Maurice Borrmans[/marron]. Hij heeft zijn openingsles gewijd aan het onderwerp :[bleu] “Christelijke benaderingen van de islam” [/bleu].

Daar hij hem niet persoonlijk kon ontvangen, weerhouden om persoonlijke redenen, is het Pater Diego Sarrio M. Afr., Directeur van de Studies van de Pisai die de uiteenzetting gelezen heeft, verzonden door P. Borrmans.

Geboren in Frankrijk, priester gewijd in 1949, is [bleu marine]Maurice Borrmans[/bleu marine] lid van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika (Witte Paters). Nadat hij zijn Doctoraat in de Letteren had behaald aan de Sorbonne in Parijs (1971), heeft hij twintig jaren geleefd in Algerije en Tunesië, vooraleer zich in Rome te vestigen waar hij meer dan dertig jaren de Arabische taal heeft onderwezen, evenals het islamrecht, de islamspiritualiteit en de geschiedenis van de moslimchristelijke betrekkingen aan het Pontificio Istituto di Studi Arabi e d’Islamistica (PISAI).

Hoofdredacteur van ’Islamochristiana’, het drietalige tijdschrift van de PISAI (Engels, Frans, Arabisch), van 1975 tot 2004, is hij ook raadgever geweest bij de pontificale Raad voor de interreligieuze dialoog.

Hij is de auteur van talrijke werken waaronder :’Orientations pour un dialogue entre chrétiens et musulmans’, Cerf, Parijs, 1981, vertaald in zes talen, waaronder het Arabisch en het Turks. In 2011, heeft hij ’Dialoguer avec les musulmans. Une cause perdue ou une cause à gagner ?’ gepubliceerd, (Pierre Tequi).

De uitgeverij Bayard heeft onlangs de 74 brieven gepubliceerd die Christian de Chergé, monnik en daarna prior van de abdij Notre-Dame de l’Atlas te Tibhirine, hem gericht heeft tussen 1974 en 1995 : « Lettres à un ami fraternel ».

(Bron : la Croix/02.11.15)
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 403 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License