missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
FAMILIENIEUWS

Bandfeest – Witte Paters van Limburg

Nuntiuncula N° 694 September - Oktober 2015
maandag 9 november 2015 door Webmaster

Z[marron]ondag 13 September [/marron]

Zoals ieder jaar kwamen de Witte Paters en de Witte Zusters met hun families samen in de parochiezaal [bleu]Flèèketaer[/bleu] te Genk. Vanaf 14 u kwamen de genodigden toe in de prachtig vernieuwde parochiezaal, terwijl enkele leden van het Bandcomiteit alles klaar maakten voor de Tombola. Om 14u 30 opende de voorzitter van het Bandcomiteit – de Heer Rob Meers – voor de 39 ste keer deze gezellige familiebijeenkomst. Wij danken hem voor zoveel en al zo lange inzet om dit feest te organiseren.

Daarna volgde, onder leiding van Pater Jan Geypens, een [bleu]gebedsmoment met bezinning en zang[/bleu], dat door allen zeer gewaardeerd werd en meegezongen. Vervolgens was het de beurt aan onze nieuwe Witte Paters verantwoordelijke voor België – Pater Luc Putzeys, geboren in Bree - om een woordje te richten tot alle sympathisanten en Witte Paters en Zusters. Ondanks het feit dat de Paters en de Zusters uit België steeds ouder worden, was hij er van overtuigd dat de Zending van de Witte Paters in Afrika blijft doorgaan. Nu zijn het wel vooral Afrikaanse Witte Paters die het roer en de zending overnemen; zo werden er in 2015 niet minder dan 23 jongeren tot priester gewijd bij de Witte Paters waarvan slechts één uit Europa en één uit Amerika. Een tableau met hun foto’s was klaargemaakt voor deze gelegenheid zodat alle aanwezigen de nieuwe Witte Paters konden zien op foto. Vervolgens nam zuster Rina Boonen het woord om het nieuws over haar congregatie, de Witte Zusters van O.L.Vrouw van Afrika, te vertellen.

Dan was het ogenblik aangebroken om aan tafel te gaan en van de [bleu] ”lekkere Limburgse vlaai” [/bleu] te genieten en een beetje met elkaar te praten. Het was ook het ogenblik voor de 3 van de 8 Limburgse Witte Paters nog in Afrika werkzaam en nu op welverdiend verlof in Limburg om over hun werk te getuigen. Pater Theo Caerts – sinds 3 jaar werkzaam in een nieuwe stichting in Togo – en verantwoordelijke voor de eerste Parochie geleid van de Witte Paters in dat land. Ook Pater André Thijs mocht spreken over zijn werk als Secretaris van de PAC – de Centraal Afrikaanse Provincie – in Bukavu, dat hij al vele jaren met kunde en verve doet. Hij is tevens een goede verslaggever van alle mooie en minder mooie dingen die er in Oost Kongo gebeuren.

Ook was er Pater Jan Knoops uit Opglabbeek, die sinds één jaar werkzaam is in het bisdom Kindu en daar [bleu] “waterputten” [/bleu] gaat bouwen in de droge vallei naast de Congo stroom. Zijn zus van 95 jaar oud was zeker de oudste aanwezige op dit familiefeest. Gedurende de koffietafel werden ook de lotjes voor de [bleu] “altijd prijs tombola” [/bleu] verkocht. En iedereen was fier met de ontvangen prijs…alleen waren de lotjes maar al te vlug uitgeput. Het was de gelegenheid om nieuwtjes uit te wisselen met kennissen of andere mensen te gaan groeten. Aan tafel vonden de aanwezigen ook een kleine attentie van CM Limburg (Christelijke Mutualiteit), een stylo en notaboekje.

Tegen 5 u tijd werd het tijd om terug naar huis te vertrekken, toch bleven vele mensen nog verder praten met elkaar, wat er wel op wijst hoezeer dit [bleu]“Bandfeest”[/bleu] door allen op prijs wordt gesteld. En dus is iedereen weer welkom volgend jaar op hetzelfde tijdstip.

  Jaak Broekx

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 713 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License