missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

De migratie en wij ? Een uitdaging ? Een vaststelling ?

maandag 30 november 2015 door D.F. (Vertaling), Jan Heuft, Webmaster

De gruwelijke beelden van boten vol vluchtelingen en migranten die de media weergeven op het scherm, praktisch elke dag weer, stellen ons vóór een harde werkelijkheid : de gespletenheid tussen een zeer rijke wereld en een zeer arme wereld, tussen een vrije wereld en een verdrukte wereld. Honderden mensen zetten zich op weg elke dag om de oorlog, de wreedheden, de miserie en de armoede te ontvluchten. Heel dikwijls brengen zij hun leven in gevaar en dat van hun kinderen. Om daartoe te komen welk moet dan wel de graad van verdrukking zijn, van angst, voor het ongeluk dat hen bedreigt. Het gaat er niet om het avontuur te zoeken, het gaat niet meer over goudzoekers, neen, het gaat erom te vluchten om in leven te blijven !

Deze stand van zaken roept gruwelijk de tijden van de “ijzeren gordijn” op tussen het Oosten en het Westen, of nog ronduit de Berlijnse muur. Wij blijven versuft tegenover dergelijke beelden. We weten niet wat te doen. Al onze plannen van duurzame ontwikkeling lijken wel mislukt te zijn. Al onze mooie slogans “van goed beheer” hebben alle weerklanken verloren ! Al onze inspanningen voor de dialoog van de culturen en van de godsdiensten hebben hun zin verloren, vervallen in de onbegrijpelijkheid. De oorlogen barsten overal los en we zien beelden van de grootste barbaarsheid op de televisie en op internet.

In sommige landen spreekt men van “normen en waarden” in tegenstroom tegen dat verval van ongeluk, maar is dat zoeken van “normen en waarden” niet eerder een terugplooien op zichzelf ? Is dat niet eerder een zoeken van zijn eigen veiligheid in plaats van een creatief zoeken naar moedige oplossingen die aan elke mens een omgeving verstrekt waar hij in volle gerustheid en in volle vrijheid kan leven ?

De Griekse crisis heeft eindelijk “leiders” doen opstaan die de gevestigde orde, de passende orde heeft durven in vraag stellen ! Gans een volk heeft eindelijk de moed gehad “neen” te zeggen aan en systeem waar alleen het kapitaal aanbrenger is van het welzijn. Hoe sterk zouden we gewenst hebben dat dit zelfde elan, die zelfde wil van verandering ook de volkeren van Afrika en van het Midden Oosten zou bewonen.

De migranten van ten Zuiden van de Sahara, de Algerijnen teruggekeerd uit Europa, de gehoorgehandicapten van het land, de mensen van de wijken die wij ontmoeten, hebben ons deze zorgen meegedeeld en wij trachten, samen met hen, er enkele kleine antwoorden op te geven op ons vlak.

  Algiers 28 november 2015.
Broeder Jan Heuft, wp

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 272 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License