missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Februari 2016

maandag 1 februari 2016 door G.Verbist, mafr.
« Christenen zijn integraal deel van onze samenleving »
zegt Koning Abdoellah II van Jordanië.


In een tv-toespraak op de nationale televisie onderstreepte hij dat Arabische christenen integraal deel uitmaken van het verleden, het heden en de toekomst van het koninkrijk. “Vanaf het begin waren zij essentiële partners voor onze cultuur, voor de opbouw van onze samenleving en voor de verdediging van de islam”“Veel landen in het Midden-Oosten, en in de wereld, hebben te lijden onder de verspreiding van extremisme en geweld en het afwijken van de ware principes en leer van de islam en het christendom.”

Christenen en moslims zijn verenigd door dezelfde waarden, zei de koning die de Jordaniërs opriep om de religieuze harmonie in het land “te blijven verdedigen en liefhebben”.

(Kerknet. 26.12.15)
 
“De islam van binnenin hervormen”


“ De moeilijkste weg is aan de basis blijven, en een luisterend oor bieden voor wat bij de mensen leeft “ zegt [bleu]Brahim Laytouss[/bleu] (°1971 in Marokko) imam te Gent en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.

“ Je kunt de islam perfect van binnenin hervormen. In Europa is zich een islam aan het vestigen die verschilt van die van de islamitische landen. De Europese moslims trekken de kar van de vernieuwing. Wij zijn zowel loyaal aan onze Europese plichten als aan onze islamitische identiteit … Het feminisme heeft ook een toenemende positieve invloed op de islam.”

Laytouss is tevreden dat de islam geen hiërarchische structuur heeft... “ In de islam ben je juist veel vrijer om te hervormen. Zolang ik mij baseer op de Koran en de basisregels respecteer, ben ik vrij om mijn geloof op gelijk welke manier te beleven, of je nu soenniet of sjiiet ben.”

Enkele van zijn uitspraken: “ Tijdens de kroning van de nieuwe koning Filip was de moslimgemeenschap niet eens uitgenodigd. Dat hou je toch niet voor mogelijk? “ “ Een imam zonder rijbewijs die geen Nederlands spreekt: dat is eigenlijk misdadig.” “ Politiek is de kortste weg: je gaat in het parlement zitten en maakt carrière. De moeilijkste weg is aan de basis blijven, en een luisterend oor bieden voor wat bij de mensen leeft.”

“ Ik nodig zij die de islam misbruiken uit om de echte islam te leren kennen.”

(Knack)
 


[bleu marine]In de Joodse gemeenschap – [/bleu marine]
“ Die gettomentaliteit is er nog altijd in de Joodse gemeenschap. Ik begrijp dat wel, maar ik ben het er niet mee eens “ zegt Michael Freilich, van het maandblad Joods Actueel.
“ Omdat de Joodse gemeenschap in Antwerpen vrij klein is, wordt er internationaal getrouwd. Men zoekt zijn partners in Londen, Parijs, New York of Israël.”
“ Wij weten: ’Dode Joden zijn blijkbaar de beste Joden (Holocaaus) ’. We zouden graag meer steun en begrip horen en voelen voor de levende Joden, voor Israël ook.”
“ Alle Joden in Antwerpen spreken Nederlands, ook de ultraorthodoxen. In onze scholen verlopen de lessen in het Nederlands.”
“ Ik ben teleurgesteld in de laatste Vlaamse ministers van Onderwijs. Ze zeggen altijd dat ze tolerant zijn tegenover minderheden. Maar zodra die andere gevoeligheden blijken te hebben dan zijzelf, gedragen ze zich juist zeer intolerant.”

(Knack 7.8.13)
 

[bleu marine]Vaticaan vraagt versterking van dialoog met het Jodendom –[/bleu marine]
In een verklaring wordt benadrukt dat Jodendom en Christendom op elkaar zijn aangewezen. “Dit theologische gesprek is niet enkel noodzakelijk, maar tevens een plicht”. Het 17 pagina’s tellende document van de Commissie distantieert zich van pogingen om joden te bekeren... De commissie spoort joden en christenen ook aan om zich samen in te zetten voor gerechtigheid, vrede, de bescherming van de schepping en verzoening in de wereld....

Het nieuwe Verbond betekent in geen geval dat joden van het heil van God zouden uitgesloten worden.

(Kerknet – dec. 2015)
 

[bleu marine]De Kerk van Adventisten van de Zevende Dag[/bleu marine] heeft de wijding van vrouwen tot priester verworpen. Als leken kunnen ze wel avondmaalvieringen, huwelijken en uitvaarten voorgaan. De priestertaak blijft dus voorbehouden aan mannen. Ze zijn een protestantse Kerk die wereldwijd actief is in 204 landen. De Kerkgemeenschap telt 20 miljoen leden.

(Kerknet)
 

[bleu marine]De episcopaalse Kerk[/bleu marine] (= is de Amerikaanse tak van de anglicaanse Kerk ) is op 14 januari 2016 voor drie maand geschorst als lid van de anglicaanse gemeenschap, omdat ze het kerkelijk huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Deze straf is opgelegd tijdens de vergadering van de aartsbisschoppen van de 38 provincies van de wereldkerk. Ze zeggen dat de episcopalen daarmee zijn ingegaan tegen de Heilige Schrift en hebben ze zodoende de gemeenschap met hun zusterkerken op het spel gezet.

(Kerknet. 15.01.16)
 
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 229 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License