missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

Tibhirine, 20 jaar later,
onderhoud met Jean-Marie Lassausse

vrijdag 11 maart 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Verantwoordelijke van het klooster van Tibhirine sinds vijftien jaar, houdt priester- arbeider uit de Vogezen Jean-Marie Lassausse, landbouwingenieur, zich dagelijks bezig met het boomgaardpark van 8 hectaren van het klooster, wat hem de bijnaam van “tuinman van Tibhirine” gegeven heeft.[/marron]

Sinds december, heeft hij het recht niet meer af te dalen naar het dorp. En wanneer hij naar Algiers reist om zijn boodschappen te doen – eens om de veertien dagen – zijn er 6 escortes van 6 gendarmen die elkaar de pleisterplaatsen doorgeven op de 82 km. van de doortocht. “Op mijn eentje mobiliseer ik 36 gendarmes !” geeft Jean-Marie Lassausse half geamuseerd, half geërgerd door.

[vert]“Ik leef bijna als een gevangene”[/vert]

“Ik lef bijna als een gevangene. De inrichting van de centrale gezagsdragers is zwaar. En het deel tussen de veiligheid en het toezicht wordt gehouden”, zucht de religieus.

Twintig jaar na de troebele moord op de zeven monniken, de altijd ultralevendige spanning in de omgeving van dit christelijk eilandje in moslimgebied. De moord in september 2014 op de toerist Hervé Gourdel, toegeschreven aan een Algerijnse djihadisten groep die trouw gezworen had aan Daech, heeft de zaak nog verhard.

“De Algerijnse Staat beschouwt dat ik een doelwit ben en vreest infiltraties komende van het nabije Lybië.”, zo uit met een ontwapenend natuurlijkheid de priester. Als hij beweert zich nooit in gevaar te hebben gevoeld, dan geeft hij wel “intimidaties” toe. Twee jaar geleden, de avond van de verjaardag van de gebeurtenis van de monniken, zijn al de schapen van het klooster verdwenen. Behalve twee. Zoals de twee monniken vergeten bij de ontvoering van 1996. “Ik heb er altijd aan gehouden het spel te kalmeren en me te doen vergeten”, klinkt het sober commentaar van Jean-Marie Lassausse. Op dezelfde manier als hij zich onderwerpt zonder morren aan de opgelegde beveiliging : “Niet gehoorzamen zou zijn het risico nemen van verbannen te worden. Geen sociaal leven meer hebben ontbreekt me. Maar dat is de te betalen prijs. Ik ben daar om te tonen dat de plaats bewoond is. In gebied van de islam, is elke verloren plaats definitief verloren.”

[vert]In Tibhirine blijven, wat het ook koste.[/vert]

Een wegtrekken zou sommige Algerijnse gezagsdragers ontlasten. Maar dat zou ontrouw zijn aan de belofte van te blijven, gedaan door de monniken enkele maanden voor hun ontvoering : “De dialoog tussen de godsdiensten moet het laatste woord hebben. De schok tussen beschavingen is niet aanvaardbaar.” Geen kwestie evenmin van de lokale bevolking te verlaten : “Ik heb alleen maar vrienden in dit dorp van 750 inwoners. De broeders hebben een spoor van samenhorigheid getrokken waarvan we ook vandaag nog de vruchten plukken. De lokalen weten dat wij niet aan proselitisme doen en zijn dankbaar voor de houding van de broeders toen de boot slingerde.”

Er gaat geen dag voorbij zonder dat hun gedachtenis wordt opgeroepen door Algerijnse bezoekers. In het bijzonder die van broeder Luc, die tot 120 consultaties per dag verzekerde. Via de vereniging van de Vrienden van Tibhirine, neemt het klooster de drankgelegenheid van de school ten laste en een naaiatelier voor de jonge vrouwen van het dorp : “De bewoners hebben me beloofd een stier te offeren wanneer er een gemeenschap van monniken zal terugkomen !”

[vert]Weldra een nieuwe gemeenschap[/vert]

Een vijftiental orden werden aangevraagd. Maar de plaats schrikt af : “Het is een bedevaartplaats geworden met een sterke landbouwkundige roeping. Deze twee aspecten doen de contemplatieve orden vrezen hun eerste dimensie te verliezen.” Een oplossing zou kunnen gevonden worden met de nabije komst van een verkenner van de “Chemin Neuf”. Deze oecumenische gemeenschap samengesteld door katholieken, protestanten en orthodoxen zou bereid zijn de uitdaging aan te gaan. En Jean-Marie Lassausse om de inplanting ervan te begeleiden...

  Door Philippe MARQUE
Gepubliceerd het 08/03/2016

op Mission de France
origineel artikel op le dauphine.com

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 815 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License