missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - April 2016

vrijdag 1 april 2016 door G.Verbist, mafr.
[marron]Oosterse en Westerse christenen vinden elkaar[/marron]


‘ Prettig dat de Oosterse christenen eens uit de anonimiteit komen ‘, klonk het onlangs op een ontmoeting in het Pastoraal Centrum in Mechelen. Her en der verspreid over Brussel en Vlaanderen leven talloze gemeenschappen van christenen uit het Nabije Oosten en de jongeren uit die gemeenschappen koesteren hun dubbele identiteit. Chaldeeuws-katholieke jongeren uit Mechelen, Syrisch-orthodoxe jongeren uit de Brusselse rand, Vlaamse christenen uit Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen.

Na een uiteenzetting over wie die oosterse christenen zijn, waren er getuigenissen: Luna Batota, geboren in Bagdad, Syrisch-orthodoxe, Vlaamse-Brusselse, die al jaren in Brussel woont, hoopt ooit de Oosterse waarden van gastvrijheid en uitbundigheid te kunnen meegeven aan haar kinderen. David Nas, uit Mechelen, doet zijn eerste jaar filosofie aan het Leuvense seminarie, en hoopt over enkele jaren tot Chaldeeuws-katholieke priester gewijd te worden. “ Wij zijn in Mechelen en elders in Vlaanderen jullie naaste buren, wij gaan of gingen samen met Vlaamse christenen naar school, maar we weten nauwelijks iets over onze gedeelde religieuze identiteit”

Oosterlingen houden van koken en lekker eten. Luna, Nour, Fadie en vrienden hadden dan ook houmous en andere Oosterse lekkernijen meegebracht. Er werd besloten met een stemmige gebeds-en zangstonde in de kapel. Een Chaldeeuwse hymne, een Vlaams lied, een evangelielezing in het Aramees en het Nederlands, een vredeslitanie met kaarsjes, een Onze Vader in het Nederlands, het Frans, het Arabisch, het Aramees (taal waarin Jezus zelf het ooit een eerste keer voorbad).

[bleu]Katholiek betekent eenheid in verscheidenheid ! [/bleu]

(Bijbelcitaat. 7/03/16)
 

[bleu marine]JEMEN – Paus geschokt door moord op vier zusters van Moeder Teresa. [/bleu marine]

Vier zusters van de Missionarissen van Naastenliefde en 12 burgers in een bejaardentehuis van de Congregatie in de stad Aden werden koelbloedig neergeschoten door vier bewapende mannen. De daders behoren tot een netwerk met banden met Al-Qaida. Twee religieuzen waren afkomstig uit Rwanda, één uit India en één uit Kenia. “ Ces soeurs avaient décidé de rester sur place malgré tout, même s’il était difficile d’avoir de leurs nouvelles “ zegt Mgr.Hinder, de apostolische vicaris.

In Jemen leven nog een handvol christelijke families te Aden.

Alle kerken zijn gesloten, en het merendeel werden vernietigd. Die van de Onbevlekte Ontvangenis te Aden werd gebombardeerd door de luchtmacht van Saoedi Arabië.

(Fides – Kerknet. 6/03/16)
 

[bleu marine]Ethiopië telt 92 miljoen inwoners. [/bleu marine]

Religies : 44 % Ethiopisch-orthodoxe christenen ; 19 % protestanten ; 0,7 % katholieken ; 34 % moslims en 3 % natuurreligies. [mauve fonce](Kerkwereldwijd; Nl. maart 2016)[/mauve fonce]

13 Witte Paters werken in Ethiopië. Er zijn ook 6 Ethiopische Witte Paters in onze Societeit.

[bleu marine]Nieuwe voorzitter bij de moslimexecutieve van België –[/bleu marine]

Innerlijke crisis en reorganisatie van de executieve was noodzakelijk. Vandaar een nieuwe voorzitter: [bleu]Salah Echallaoui[/bleu], van Marokkaanse origine. Hij is inspecteur van het islamonderwijs in het Franstalig gedeelte van België. Binnenkort zal de executieve zich opsplitsen in een Nederlandstalige en Franstalige vleugel, want vele bevoegheden in ons land zijn geregionaliseerd.

( De Standaard 21.03.16)
 

[bleu marine]Islamitisch godsdienstonderwijs te Antwerpen –[/bleu marine]

Van de 12 300 kinderen in het stedelijk basisonderwijs van de 58 stedelijke bassisscholen in Antwerpen, volgen er 6451 islamitische godsdienstles. Dat is 52,4 %. 18,7 % volgen katholieke godsdienstles, 1,6 % protestantse les, 26,4 % zedenleer. [mauve fonce](schepen van Onderwijs Claude Marinower)[/mauve fonce]

Op het Kiel volgt 83 % islamitische godsdienst ; in Antwerpen-Noord 64 %, in Borgerhout 63 %. In het district Ekeren 14 % en in het polderdistrict 15 %

( De Standaard. 3-3-16)
 

[bleu marine]Diepgaande ontkerkelijking en secularisatie bij onze noorderburen –[/bleu marine]

Ongelovigen (atheïsten en agnosten samen) vormen nu 58 % in Nederland. 82% van de Nederlanders komt nooit of bijna nooit in de kerk. 25 % noemt zich christelijk, 5 % is moslim, 2 % hangt een niet-christelijke godsdienst aan. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat religie geen bepalende rol meer moet hebben binnen de samenleving. Bij de katholieken gelooft 13 % nog in het bestaan van de hemel; 17 % in een persoonlijke God , 1/3 bidt dagelijks en ½ gelooft dat Jezus de Zoon van God is of door God gezonden. Paus Franciscus is iemand met een belangrijke en inspirerende boodschap.

(Studie God in Nederland in opdracht van KRO – Kerknet 14.03.16)
 

“ Voor velen, en dat geldt vooral voor Europeanen, verandert het antwoord voortdurend. We hebben een ’ knipperlichtgeloof ’ : het ontwikkelt zich, het verandert van vorm, het dooft uit, het licht weer op, afhankelijk van de gebeurtenissen in ons leven, van de beproevingen of geluksmomenten die we meemaken.” [mauve fonce](Fréderic Lenoir)[/mauve fonce]

ZALIGE PAASTIJD
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 360 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License