missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Europa en Vluchtelingen

Europa is niet de enige die vluchtelingen opvangt.

dinsdag 5 april 2016 door Webmaster

[marron]De vluchtelingencrisis in Europa neemt ons zo in beslag dat we vergeten dat we niet alleen zijn op deze wereld om het hoofd te bieden aan dit probleem. Deze verhuizing is wereldwijd een probleem sinds jaren in vele continenten, vooral de armste. [/marron]

Afrika is het meest kwetsbaar op dat gebied: denk eens aan Idi Amin, aan Biafra, aan Darfour, aan de Rwandese genocide, en aan de oorlogen en de hongersnood in Ethiopia en Eritrea. Hoeveel conflicten en oorlogen zijn er nog gaande? Nu is er Boko Haram in Nigeria, Al Shabab in Somalië en in Kenya, ook IS in Irak en Syrië. Er zijn broedertwisten in Zuid-Soedan en in Burundi. Botsingen gaan en komen, vluchtelingenkampen rijzen uit de grond als paddenstoelen en ze lopen leeg om weer gevuld te worden, naarmate er vrede of oorlog heerst.

Tenslotte zijn er altijd maar meer mensen, die verhuizen, vooral in Afrika: sinds 2012 vluchten hoe langer hoe meer Afrikanen omwille van conflicten. Einde 2014 moesten er 17 miljoen hun huis verlaten en nu zijn er bijna 20 miljoen.

Als Missionarissen van Afrika hebben we allen die situaties van dichtbij beleefd. Velen onder ons hebben verscheidene malen hun missie moeten verlaten, waar men aan ’t doden ging zonder reden. In onze Witte Paters communiteiten in Europa leven meerdere confraters als ballingen in eigen land. Wanneer de storm van 1994 in Rwanda geluwd was keerden enkele van die confraters terug om hun Rwandese mensen te helpen.

[rouge]Het team van BENACO[/rouge] in Tanzania, is daar een mooi voorbeeld van. Ze leefden tussen de vluchtelingen in kampen van de buurlanden.

Verleden jaar was ik in Jeruzalem om de pelgrims te onthalen, die onze basiliek van de H. Anna bezoeken. Zo had ik meermaals contact met christenen uit Jordanië die op bedevaart kwamen in het heilig Land. Velen onder hen zijn kinderen van Palestijnse vluchtelingen, die sinds lang in ballingschap leven in Jordanië. Op onze nationale feestdag, had ik de gelegenheid om te praten met een groep van veertig katholieken uit Jordanië.

  • Onder andere: een jonge moeder met een tweeling in een wagentje; ze is Amerikaanse geworden en kwam onder de vakantie haar familie bezoeken in Aman en sloot zich aan bij de bedevaarders van hun parochie uit Jordanië. Allen zongen in het Arabisch en voor het hoofdaltaar zongen ze het Onze Vader. Het was aandoenlijk!
  • En dan nog iemand: een moeder met een dochter van 18 jaar was zo blij in Jeruzalem te mogen zijn voor de eerste keer in haar leven. Haar ouders, die in Nazareth woonden, zijn gevlucht naar de overkant van de Jordaan ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog. Ze zijn intussen Jordaniërs geworden. Ze vertelde over de toestroom van Irakese vluchtelingen in Jordanië en hun lijden. De Jordaanse christenen zetten zich in om die ballingen ter hulp te komen.

De Kerk in Jordanië heeft een barmhartige rol te vervullen en is een voorbeeld voor alle christenen ter wereld.

Onze confraters in Afrika zijn ingezet in talrijke acties met als doel de duizenden ontheemden te helpen. Herinner u de artikels van Pater Pino Locati (Kerstdag in Goma - Sector Goma en dit project "SOS vluchtelingen Goma" van Kerstmis 2013 dat ge zo goed gesteund hebt."

  Manu Quertemont

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 195 / 1154775

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Migranten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License