missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burundi

Het vluchtelingencomité vervoert de Burundese vluchtelingen

Band Nr 1/4 - 2016
vrijdag 8 april 2016 door Webmaster

[marron]Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties heeft de M/V Liemba, een vroegere oorlogsboot tot een ferry omgebouwd, gehuurd, om duizenden Burundezen die ontvluchten omwille van de kiesstrijd in hun land, naar Kigoma te vervoeren. “De M/V Liemba is de enige boot die dient om mensen te vervoeren naar Tanzania”, volgens Joyce Mends-Cole, UNHCR Vertegenwoordiger in Tanzania[/marron]

D[marron] e M/V Liemba [/marron] heeft een vermaarde geschiedenis. Ze gaf inspiratie voor de Duitse kanonneerboot van het boek ‘The Africa Queen’ van C.S. Forrester en aangepast voor een film in John Huston.

Gedurende de eerste wereldoorlog was de naam van die boot [bleu][bleu]‘Graaf von Götzen’[/bleu][/bleu] en stelde de Duitse heerschappij veilig op het Tanganyika-meer. Duitsland was toen de koloniale macht op de oostkant van het meer: in het continentale deel van Tanzania en in Burundi. Die boot werd gebouwd in 1913 in Duitsland en in onderdelen vervoerd tot aan het meer. De Duitsers hebben hem doen zinken, wanneer ze zich terugtrokken in 1916, na 18 maanden dienst, maar de Engelsen lichtten de boot in 1924 om dienst te doen als ferry op het meer.

De [bleu]Liemba[/bleu] is 70 meter lang en eigendom van de Spoorwegen van Tanzania. Het is de enige boot die het meer oversteekt met 600 mensen aan boord per reis.

Deze vroegere stoomboot kreeg dieselmotoren in de jaren 1970 en werd gehuurd door het Vluchtelingencomité in 1997 en in 2006 om Congolese vluchtelingen uit Tanzania en uit Zambia terug te voeren naar hun vaderland.

De aankondiging van de kandidatuur van de president Pierre Nkurunziza voor de presidentiële verkiezing van 26 juni in Burundi, heeft een gewelddadig protest uitgelokt, vooral in Bujumbura, daar de tegenstanders stelden dat een derde mandaat van het staatshoofd tegen de grondwet is: hij werd verkozen in 2005 en in 2010.

Deze actuele crisis doet een hervatting vrezen op grote schaal van de onlusten in Burundi, want de geschiedenis van de laatste jaren is gekenmerkt door interetnische moorden en door een lange burgeroorlog (van 1993 tot 2006), die nog altijd de gedachten kwelt.

Volgens het Comité zijn er 23 duizend Burundezen gevlucht naar Tanzania en ook nog 33 duizend naar Rwanda en Congo.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 213 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burundi   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License