missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Mei 2016

maandag 25 april 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.
“Zij hebben hun leven gegeven”
(Brief van de bisschoppen van Algerije. 20-3-16 – uittreksels)
 

“Onze Kerk van Algerije heeft aan de universele Kerk voorgesteld [bleu]het martelaarschap te erkennen[/bleu] van onze 19 broeders en zusters die tot het uiterste zijn gegaan van het geven van hun leven… Hun martelaarschap is [bleu]de getuigenis van een liefde tot het uiterste[/bleu], zoals er van Jezus gezegd wordt dat hij de zijnen tot het uiterste liefhad [mauve fonce](Jo. 13)…[/mauve fonce]
Op het moment van het gevaar, hadden zij ervoor gekozen te blijven…
Het is gelukkig dat wij de gave van hun leven gedenken in de loop van dit jaar van de honderdste verjaardag van de dood van Charles de Foucauld (1916-2016)…”

Onder de 19 zijn er de monniken van Tibhirine, en ook onze 4 confraters, vermoord te Tizi-Ouzou op 27 december 1994 : Charles Deckers (Antwerpen), Christian Chessel, Jean Chevillard, Alain Dieulangard.

Katholieken en methodisten
doen een gemeenschappelijke oproep tot heiligheid

De paus heeft een afvaardiging ontvangen van de methodistische Wereldraad op 7 april 2016. In 2006, heeft de methodistische Wereldraad de positie van de katholieken en van de lutheranen vervoegd in verband met de “rechtvaardiging”.

Een nieuw document over de oproep tot de heiligheid zal uitgegeven worden vóór eind 2016. “Katholieken en methodisten hebben veel te leren van elkaar wat betreft de betekenis van de heiligheid en de manier om deze te beleven”, zo heeft de paus verklaard.

Hij heeft gewenst dat de dialoog een getuigenis zou zijn. Hij heeft uitgenodigd tot het oecumenisme van de naastenliefde verankerd in hetzelfde doopsel. De paus wenst dat de katholieke en methodistische parochies elkaar regelmatig zouden ontmoeten, elkaar kennen en elkaar aanmoedigen.

[bleu marine]Het methodisme,[/bleu marine] ontsproten aan een schisma met de Anglicaanse Kerk, is een stroming van het protestantisme. 89 miljoen personen maken er aanspraak op methodisten te zijn in 133 landen. [mauve fonce](ZENIT)[/mauve fonce]

De bisschoppen van Noord Afrika stellen op punt

Van 3 tot 6 april 2016 hebben de bisschoppen een stand van zaken opgemaakt van het christendom in Noord Afrika. “De gelovigen van ten zuiden van de Sahara zijn steeds talrijker” zeggen zij. Zij vertegenwoordigen van 50 tot 90 % van de christelijke gemeenschap in die landen. De landen van Noord Afrika zijn “traditioneel emigratielanden”, maar deze laatste worden “ontvangstlanden”.

Marokko is een goed voorbeeld. Het koninkrijk heeft ervoor gekozen zich naar zwart Afrika te keren en naar de integratie van die mensen op zijn grondgebied…

Een veel goeds voorspellend verschijnsel voor de christenen in dat gebied, die met enthousiasme een “meer universele en minder Europese kerk” te zien krijgen terwijl zij een goed samenwonen met de moslims wensen.

(HuffPost Maroc 12.04.16)
 

__5__

[bleu marine]Luik : multiconfessionele ontmoeting[/bleu marine]

Op 13 april heeft een multiconfessionele ontmoeting plaats gevonden met vertegenwoordigers van het jodendom, het christendom en de islam in de moskee Al Itissam. De bisschop van Luik, Mgr. Jean-Pierre Delville, nam hieraan deel samen met leden van de diocesane commissie voor de interreligieuze dialoog. “De wederzijdse kennis is fundamenteel in de huidige situatie. Wij beleven een mondialisering van de culturen en van de godsdiensten. Het is dus noodzakelijk dat de godsdiensten en de overtuigingen in dialoog treden en zich wederzijds beter leren kennen.”

Het moslim avondgebed werd geopend voor de vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten.[mauve fonce] (Cathobel)[/mauve fonce]

[bleu marine]Alleen maar samen zullen wij slagen[/bleu marine]

“Wij moeten aanvaarden te werken aan [bleu]onze schrikpunten[/bleu]. Leren het onderscheid te maken tussen wat, in dit verband, gerechtvaardigd is en wat het niet is. Een schrik is niet schuldig in zich, maar hij wordt het wanneer deze zich omwerkt tot racisme en haat, ’t is te zeggen wanneer men er niet dieper is op in gegaan, om deze te overwinnen, te overstijgen, er iets mee te doen dat, in plaats van te vernielen en de andere te vernielen, u zal helpen – ons allen zal helpen – om een stap vooruit te zetten.” [mauve fonce]R.B.&C.D.[/mauve fonce]

“De mensen samenbrengen zonder de pedagogie te hebben voor dit samenleven, maakt dat de mensen schrik hebben. Zij voelen zich bedreigd tot uitroeiing, hetzij overweldigd te worden. Iedereen is [bleu]bevreesd zijn identiteit te verliezen[/bleu].” [mauve fonce]Amin Malouf [/mauve fonce]

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 236 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License