missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Andalousia, Spanje

Onze missie te ROQUETAS

EUR-ECHO Mei 2016
vrijdag 29 april 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster

15 Jaar geleden zijn de Missionarissen van Afrika begonnen met hun Missie te Roquetas de Mar, in het diocees van Almeria (Spanje). Op aanvraag van de lokale Kerk, en altijd in dialoog met haar, heeft de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika zich ingezet bij de Afrikaanse migranten, in het bijzonder wat de christelijke opleiding betreft van degenen die erom vragen.

Voor het ogenblik zijn we met drie confraters die deze dienst verder zetten bij de Afrikanen te Roquetas de Mar. We wonen in een wijk die ondanks haar weinig stichtelijke reputatie voor de rest van de stad, wel een sympathieke wijk is, vol leven en gekleurd door de vele culturen: de armoede, de prostitutie, de kleinhandel in allerlei dingen inbegrepen in drugs, maar ook de solidariteit, de glimlach en de levensvreugde : je kan er alles vinden ! Het is een staaltje van Afrika, precies in deze stad die overal in Spanje een grote toeristische faam geniet. Deze wijk waar we wonen is ook de plaats waar de nieuwkomers uit Afrika dikwijls mensen van hun land terugvinden die hen opvangen, hen logeren, hen voeden, hen helpen hun eerste stappen te zetten in dit nieuwe land, en zelfs om een klein werk te vinden in de landbouw. En vermits we er zijn, kunnen ze zelfs ons hier vinden.

Opvang en begeleiding lijken ons de woorden die best onze zending te Roquetas de Mar omschrijven. Deze twee houdingen worden concreet enerzijds door een sociale dimensie en anderzijds door een dimensie die rechtstreeks evangeliserend is.

- [bleu marine]Signaleren we op sociaal gebied :[/bleu marine] de lessen Spaans op verschillende vlakken voor de enen en voor de anderen ; van het leren lezen en schrijven tot de praktijk van de conversatie. Inleiding ook in de Engelse taal voor sommigen die willen communiceren met de toeristen om een beetje handel te drijven met hen. Cursussen ook om een rijbewijs te kunnen bekomen. Lessen inleiding voor de computer en de informatica. Laten we ook de begeleiding signaleren in het Hospitaal, in verschillende Administratieburelen om de papieren in orde te brengen, bezoeken aan de Politie, bij de advocaat als er misbruiken zijn van de immigranten.

- [bleu marine]Op het gebied van de rechtstreekse evangelisatie[/bleu marine] signaleren we het opwekken, de regelmatige navolging en de begeleiding van de catechumenen die zich voorbereiden voor het Doopsel. Elk van ons is ingezet in een parochie van de zone. Catechese en huisbezoeken en een constante inspanning om hen te integreren in hun Parochies en zij een ervaring kunnen doen van hun toebehoren tot een christelijke gemeenschap. Zo zijn we ertoe gekomen ons bewust te worden van een andere dimensie van onze Zending waarvan de bestemmelingen niet de immigranten zijn maar de lokale christelijke gemeenschap. Deze mensen helpen hun zienswijze op de immigranten te veranderen met het oog op een betere integratie in de parochiale pastoraal.

- [bleu marine]Integratie[/bleu marine] is het sleutelwoord voor de lokale Kerk en zelfs voor ons, missionarissen van Afrika die maar een klein deeltje van Afrika gekend hebben.

De Zending, waarin we ons hebben ingezet, delen we met een groep vrijwilligers die ons alle dagen helpen om die verder te zetten. Dankzij hen kunnen we de verschillende vormingslessen aanbieden van maandag tot vrijdag, ’s morgens en ’s avonds. Het zijn ook zij die ons inlichtingen verstrekken over de te zetten stappen bij de Administratie voor het verkrijgen van papieren en andere tussenkomsten waaraan de immigranten nood hebben. Aan deze groep van vrijwilligers bieden we een maandelijkse vorming aan hetzij in verband met de kennis van de Islam (90% van onze studenten zijn moslims), hetzij betreffende de kennis van de grote uitdagingen van het Afrika van vandaag.

De Missie gaat verder in deze kuststad in het zuiden van Spanje gelegen tegenover het Afrikaanse continent. Het is dezelfde Missie als deze waartoe wij in onze jeugd geroepen zijn geweest : het Goede Nieuws verkondigen aan de Afrikanen.

  Gemeenschap van de Missionarissen van Afrika
van Roquetas de Mar, Spanje

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 239 / 1124990

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Migranten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License