missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Juli 2016

zaterdag 2 juli 2016 door G.Verbist, mafr.

[vert]Id al Fitr – Ramazan Bairami. SUIKERFEEST.[/vert]

Het Suikerfeest valt op de 1ste dag van de 10e maand (sjawwal) van de islamitische kalender. Met dit feest, ook wel het kleine feest genoemd (Id al-Fitr) wordt het einde van de Ramadan gevierd. Bij ons zal dat op 6 ? 7? juli zijn.
’s Morgens rond 9u. is er het gezamenlijk gebed in de moskee. De families worden overdag druk bezocht en er worden veel zoete lekkernijen gegeten.
De bisschoppen, in onze naam, en de président van de synode van de Protestanten, schreven aan de moslims een brief met wensen.

[vert]Louis Raphael Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad,[/vert]

heeft de moslims in Irak uitgenodigd om de periode van de ramadan te benutten voor de overwinning op sektarisme en fundamentalisme. Laten we streven naar een cultuur van verzoening. Hij hoopt dat het Suikerfeest de viering wordt van de triomf van verzoening en vrede.
Christenen uit Irak zijn in gebed verbonden met de moslims en smeken mee om Gods bescherming voor Irak en zijn mensen. Wij bidden om de geboorte van een nieuw Irak, waarin alle burgers gelijk worden behandeld. Samen streven naar vrede en solidariteit.

(Kerknet 9.6.16.)
 

[vert]GETUIGENISSEN [/vert]

- Soraja Geunar, een jonge Brugse moslima : “ Ramadan betekent niet eten, maar meer nog gaat het over gewoontes doorbreken. Voor mij betekent het rekening houden met jezelf en met de anderen.”

- Minara: “ Ramadan gaat ook over je beheersen, lichaam én gedachten. Focussen op goede daden. Je proberen in te stellen op dingen die andere mensen helpen. Verbondenheid met mensen die honger lijden omdat ze arm zijn. Een wereldwijde verbondenheid.Voor mij is vasten ook vergiffenis vragen en bidden om vrede voor de hele wereld.”

- Tijdens een iftar te Brugge (iftar = maaltijd genomen na het breken van de vasten, ’s avonds, ook met niet-moslims) zei Aziz Rajput van het cultureel islamitisch centrum: “ Het toppunt is dat we de iftar samen met christenen en joden nemen, onder hetzelfde dak “ Dat was de Magdalena kerk van Brugge. “ Ik vind dat goddelijk ! Samenkomen om onze batterijen op te laden.”

(Kerknet 16.06.16.)
 

[vert]De ORTHODOXEN[/vert] hielden een [vert]Concilie[/vert] op het eiland Kreta van 13 tot 26 juni.
Zie op internet : orthodoxie.

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 253 / 1122565

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License