missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Jonge Europeanen in Niger

woensdag 24 september 2008 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Op de luchthaven van Parijs, juist vóór het vertrek naar Niger.
Van links naar rechts : rechtop : - Séverine (Fra), Marie-Aude (Fra), Sebastian (Pol), Anne-Laure (Fra), Emmanuel (Fra), Jacek (M.Afr, Pol) ; geknield - Maylisse (Fra), Alfonso (Ita), Angelo (Ita)

   De Sociëteiten van de Witte Paters en van de Witte Zusters hebben een nieuwe reis voorgesteld aan de Europese jongeren. Na Tanzania, Burkina Faso, Mali en Ghana was het de beurt aan Niger. Acht jongeren uit Frankrijk, Italië en Polen waren vrijwilligers voor deze reis, die geen louter toeristische bedoeling had, maar de concrete werkelijkheid wou laten ontdekken waarin de mensen van één van de armste landen van de wereld leven, ook een land waar de islam een hoofdrol speelt en waar er toch ook een dynamische christelijke minderheid leeft. Een verblijf van drie weken volstond zeker niet om alles te snappen en te begrijpen, maar het was wel voldoende lang om een beetje de eigen sfeer op te snuiven van dit uitgestrekt land.

Na een bijeenkomst van drie dagen in de gastvrije communauteit van de Witte Paters in Mours (bij Parijs), vloog de groep, vergezeld door de Poolse Witte Pater Jacek, vanuit de Charles de Gaulle luchthaven op 5 augustus naar Niamey.

De hoofdstad van Niger was de eerste etappe van onze reis. Gedurende de drie dagen die we er doorbrachten, hebben we met de vinger de realiteit geraakt van deze Afrikaanse grootstad, die een snelle ontwikkeling kent.
Monseigneur Michel Cartateguy, de aartsbisschop van Niamey, heeft ons een inleiding gegeven over de nog korte geschiedenis van de katholieke Kerk in Niger. Verder kregen we nog meer inlichtingen, gezien vanuit de invalshoek van de Witte Paters, bij onze confrater Joseph Frigola, die sinds 23 jaar in Niger leeft en werkt.
  

In Niamey aan de oever van de Niger.

Met de Fraterniteit van de Kleine Zusters van Jezus in Niamey.
   Een getuigenis van de Kleine Zusters van Jezus, die hier sinds de jaren vijftig van vorige eeuw aanwezig zijn, gaf ons een aanvullend beeld van wat de Kerk is in een moslim maatschappij. Een bezoek aan de prachtige moskee van Niamey was de ontmoeting bij uitstek met de godsdienst die door 98 % van de bevolking van Niger beleefd wordt.
Na dit kort verblijf in Niamey, werd de groep gesplitst in twee kleine ploegen die ontvangen werden door de twee gemeenschappen die we in het land hebben: te Birnin Konni (op 460 km. van Niamey) en te Zinder (op 934 km. van de hoofdstad). Om ter bestemming te geraken hebben we gebruik gemaakt van de lokale bussen die ons een vleugje avontuur bezorgden. Op beide plaatsen voelden we ons verwacht en van harte ontvangen. Zowel te Zinder als te Konni vergezelde de lokale jeugd de jonge Europeanen van ’s morgens tot ’s avonds.   

In Zinder, de parochiekerk.

Met een groep jongeren van Zinder.
   De stad Zinder, met de vele tekenen van haar rijke geschiedenis, paleis van de sultan, slavenmarkt, traditionele wijken met kleine huizen in gedroogde aarde, zou de bezoekers zeker aantrekken. De stad Birnin Konni is een toekomst: gelegen aan de grens met Nigeria, is het een groot handelscentrum geworden. Maar wanneer je de luidruchtige straten van de binnenstad verlaat, vind je meteen de rustige sfeer terug van het platteland. Zo konden onze jongeren genieten van de nabijheid van het landelijk midden om er het gewone dorpsleven te ontdekken.
Het meest deugddoend en het meest verrijkend waren niet de toeristische bezoeken maar wel de ontmoetingen met de lokale bevolking, christenen en moslims. De georganiseerde ontmoetingen met groepen van jongeren of de spontane bezoekjes in de families waren prachtige gelegenheden om van gedachten te wisselen, nieuws te vernemen en ook samen over allerhande kwesties te praten.   
De lokale jeugd vergezelden graag hun gasten uit Europa.
Fr. Victor Lijaji (eerste vanaf links) en de jongeren van Birnin Konni die onze groep vergezelden bij een wandeling in het dorp.
   Zo waren de Europese jongeren getroffen toen ze merkten dat de religieuze onderwerpen altijd aanwezig waren: het beste bewijs dat God en de spirituele waarden een belangrijke plaats hebben in Afrika, en dat in tegenstelling met bij hen thuis. Een picknick of het dansen ’s avonds waren zeer aangename momenten voor onze Afrikaans en Europese jongeren: ze hebben er vriendschapsbanden kunnen aanknopen, die in de meeste gevallen wel zullen verder gezet worden, vooral dan dank zij de moderne communicatiemiddelen (heel wat jongeren in Niger hebben een draagbare telefoon….).

Bij de evaluatie van deze korte reis naar Niger, heeft elk van de deelnemers en deelneemsters onderstreept dat deze ervaring ongetwijfeld een weerslag zou hebben op hun toekomstig leven.

Ieder van hen heeft de wens uitgedrukt nog naar Afrika terug te keren: dat is een goed teken voor Niger, een land dat niet werkelijk een vakantiebestemming is.


De zondagsmis in Zinder.

Om te besluiten, en in naam van al degenen die deelgenomen hebben aan die reis, zou ik van harte dank willen zeggen aan al de gemeenschappen van de Witte Paters van Niger die ons ontvangen hebben en die graag met ons het alledaagse hebben gedeeld van hun missionarisleven.

Een hartelijke dank ook aan Zuster Cécile en aan Pater Jean die zich helemaal en van harte ingezet hebben bij de voorbereiding van onze reis. En tenslotte een dikke MERCI aan de jongeren zelf die op ons voorstel zijn ingegaan, voor hun moed, hun openheid en hun beschikbaarheid om ten volle deze missionaire ervaring te beleven.

 

Jack Wroblewski, M.Afr.
Begeleider van de groep.

Tekst en foto’s van Jack Wroblewski,

Zie ook in het frans : Carnet de route en cinq étapes
d’ Alfonso Bartolotta du voyage missionnaire
au Niger Août 2008


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 475 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Niger   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License