missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

ONTMOETING & DIALOOG - September 2016

donderdag 1 september 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]Noch haat, noch engelachtigheid[/marron]

In de strijd tegen de terreur, de verdeeldheid en de haat, hebben de christenen een onvervangbare rol te spelen, met de wapens die hun door het Evangelie gegeven worden : [bleu] de liefde, de barmhartigheid, de vrede [/bleu] maar ook [bleu] de dialoog. [/bleu] Alleen deze evangelische wapens laten ons toe twee klippen te vermijden: de haat en de engelachtigheid.

[bleu marine]De haat. [/bleu marine] We beginnen te zien dat deze meer en meer de kop opsteekt, meer in het bijzonder op de sociale netwerken, zoals de racistische commentaren, volgend op het onverwachte overlijden in Marokko van een jonge Belg van Marokkaanse afkomst. Als we toegeven aan de haat, aan het racisme, dan zal Daech gewonnen hebben.

[bleu marine]Een vorm van engelachtigheid,[/bleu marine] die erin bestaat te weigeren de waarheid in de ogen te kijken. Bevestigen dat ‘Daech de islam is ‘ is een gevaarlijke vereenvoudiging. Maar het tegenovergestelde bevestigen dat ‘Daech niet de islam is ‘ is ongetwijfeld eveneens al te eenvoudig. Wij hebben het recht de moslimgemeenschap te interpelleren over wat zij gelooft, over wat zij wil, over haar betrekking met het plegen van geweld. “Ik zou graag willen dat, van de kant van de islam, en meer bepaald in Brussel, men meer en op een sterkere wijze bevestigt dat men niet akkoord gaat met wat er vandaag gebeurt… Er is absoluut geen voldoende mobilisatie.” [mauve fonce](Mgr. Kockerols, hulpbisschop voor Brussel)[/mauve fonce]

Eerlijke en klare vragen stellen aan een persoon, of aan een groep, is geen teken van een tekort aan respect. In zover, [bleu] ook ik, [/bleu] bereid ben om te luisteren, te horen naar de interpellaties van mijn gesprekspartner. Ben ik bereid te horen dat de moslims soms te lijden hebben, en zelfs dikwijls, van de verwerping, van de discriminatie, van het racisme ? Alleen [bleu] de luisterbereidheid en het wederzijds respec [/bleu]t laten echte en ware dialoog toe.

(Ch. HERINCKS. Dimanche nr.27. 14/08/16)
 

[bleu marine]De padvinderij (scouts), laboratorium v.d. interreligieuze dialoog[/bleu marine]
De scouts en gidsen van Rijsel en Arras (Frankrijk) hebben deze zomer een weeklang samengewoond met moslimscouts van Lyon. Deze ontmoetingen liggen aan de basis van de scoutspedagogie en van de universele waarden ervan

(La Croix)
 

De Mariapolis van de Focolari aanvaarden ook moslims in hun ontmoetingen.

[bleu marine]Allen samen het eerbetoon aan Maria vieren[/bleu marine] – 15 augustus was, in het heiligdom van OLVr. van Banneux, de gelegenheid voor christelijke pelgrims uit te wisselen en te bidden met talrijke Kosovaren, die al meer dan 20 jaar in België verblijven en waarvan de meerderheid moslim zijn.
“ Zij hadden de gewoonte in Kosovo de 15de augustus te vieren, het feest van de moeder van de profeet Jezus. Daarom gingen ze naar een katholieke bedevaartplaats... Hier in Banneux, de 15de s’morgens doorlopen de christenen met een Mariabeeld heel de weide waar zij samenkomen. Priesters leggen de handen op en zegenen de mensen en dat alles verloopt zeer zeer goed.”

(L.P. Rector. Cathobel.)
 

[marron]Offerfeest – 12-13 september[/marron]

Dat is het grootste moslimfeest. Het tekent het einde aan van de bedevaart naar Mekka. Dit feest herdenkt de onderworpenheid aan God van ABRAHAM die bereid is zijn zoon te offeren. Dit feest kan aan de christenen de gelegenheid bieden een goed feest te wensen aan de moslimburen.

[bleu marine]De rituele slachting van een schaap –[/bleu marine] Vandaag is er een debat over de verdoving van het dier bij deze rituele slachting. Dit debat verbergt in werkelijkheid ideologische onderbouwsels.

Het concept van “minimalistische orthopraxis” stelt voor : kelen en laten leegbloeden, en de verdoving mag noch dodelijk noch brutaal zijn. (voorstel van Tareq Oubrou).
Minister Ben Weyts van de Vlaamse regering wil in Vlaanderen een algemeen verbod van de slachting zonder verdoving.

In Wallonië (in Virton b.v.) waar men de slachting uitvoert zonder verdoving “Als het goed gedaan wordt, door een offerverantwoordelijke die een grote ervaring heeft, dan is er geen enkel probleem. Een schaap dat vlug gekeeld wordt met een goed mes, komt ten goede aan het dier, dat minder gestresseerd is, en niet half K-O is na een elektrische ontlading”.

(Le Soir – 17.08.16.)
 

De Franse regering bevestigt de wettelijkheid van de rituele slachting.

  G.Verbist, mafr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 246 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License