missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

AEFJN in het algemeen kapittel van de Missionarissen van Afrika

dinsdag 11 oktober 2016 door Webmaster
[marron]Nieuws van het 28e algemeen kapittel van de Missionarissen van Afrika
Luik: Rechtvaardigheid, Vrede en Integriteit van de Schepping (RVIS)
Rome van 13 mei tot 13 juni 2016
[/marron]


Ter inleiding: herinneren wij ons dat de twee en veertig afgevaardigden tot het Kapittel pater Stan Lubungo, uit Zambia, als nieuwe Algemeen Overste hebben verkozen voor een mandaat van zes jaar in dienst van de 1260 confraters die de Sociëteit vandaag telt.

…Het is in het concrete dat onze acties onder de namen RVIS en AEFJN hun betekenis krijgen.

Kunnen wij eenvoudigweg in bewondering blijven en de 125 jaar vieren van de antislavernij, een hoofdinzet van onze stichter kardinaal Lavigerie, zonder te denken aan de moderne slaven die vandaag voortleven onder het aanzicht van allen? Het is in bepaalde grote steden van Afrika dat zulke overeenkomsten worden gesloten om de Golfstaten te voorzien in kleine huisslaven. Kunnen wij daarop zo maar met gekruiste armen toekijken, zonder uit te roepen zoals onze stichter: “Ik ben een mens. De onrechtvaardigheid… en elke vorm van onderdrukking van een groot aantal van mijn gelijken kan in mij slechts afschuw opwekken…”?

Eens te meer hebben wij de netwerken RVIS en AEFJN ter beschikking om te vechten tegen deze nieuwe vormen van slavernij. Zoals kardinaal Lavigerie het deed in zijn tijd, moeten wij tot actie komen tegen deze nieuwe plagen: het uitbaten van mineralen en de roof van landbouwgronden in talrijke Afrikaanse landen door vreemde machten en ondernemingen.

De strijd voor meer rechtvaardigheid, weg naar de vrede, is enorm!

Overgenomen uit een artikel van p. Raphaël Deillon in Spiritus nr. 224, september 2016.
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 465 / 1158770

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License