missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

“Een hartekreet”

woensdag 19 oktober 2016 door D.F. (Vertaling), Jan Heuft
[marron]Ontvangst en ontmoeting [/marron]

Daar ik verplicht was mijn adoptieland gedurende een tamelijk lange tijd te verlaten om gezondheidsredenen, werd ik bij mijn terugkeer eens te meer getroffen door de zin voor ontvangst die zijn bewoners me betoond hebben bij mijn terugkeer, spijtig genoeg voorlopig. Van bij mijn aankomst, op de vlieghaven, was er een groep vrienden die me “met open armen” opwachtte en gedurende de ganse maand die volgde was het een voortdurend ‘over en ’t weer’ geloop van mannen en vrouwen die me kwamen verzekeren van hun vriendschap en hun steun. Tussen hen verschillende dove en niet-dove leerlingen, collega’s van het werk, buren, ouderen van de vakantiekolonies van Bouzareah, van de Fusillés, van de Corso (aardbeving in 2003) en van de Sources. Een groep had heel mijn huis en de tuin gereinigd. Het aanbieden van een ruiker bloemen door een bewoner van de wijk van 1 mei waar het bureel gevestigd is van onze sociale dienst “Ontmoeting en Ontwikkeling”, was een gebaar vol emoties en vriendschappelijkheden. Bij mijn bezoek aan de gevangenis van Bouira, omringde de directeur van de instelling me met alle noodzakelijke zorgen, om uit te rusten na de drie uren onderweg en me zo toe te laten de gevangenen in de best mogelijke voorwaarden te bezoeken.

Gedurende dit mooie verblijf, is, zeer vlug, het feest gekomen van de herinnering aan de Offergave van Abraham die (volgens de heilige schriften) een schaap offerde in de plaats van zijn zoon. Elk jaar vinden de families elkaar weer om die gebeurtenis te vieren. Meer nog dan eerder, voelde ik me dit jaar betrokken bij dit religieuze en familiale feest. Bij het aanbrengen van een deel van het schaap, en van de couscous natuurlijk, werden mooie gebaren van delen en van vriendschap uitgewisseld met soms sterke woorden in de Arabische taal : [bleu]“Khafrou badakum”[/bleu], wat wil zeggen : “Laten we elkaar vergiffenis schenken.”

We beleven allemaal een harde en verschrikkelijke tijd waar het geweld de overhand heeft genomen op het goede samenleven. Daardoor omringen we ons met hoge automatische poorten, prikkeldraden, veiligheidsbewakers, en zelfs met escortes om ons te verplaatsen ! Gaan naar de ontvangst van de andere, en nog meer naar zijn ontmoeting lijkt vandaag deel uit te maken van gekheid. De wreedheid van de beelden van de oorlog in Syrië en elders, de aanslagen overal in de wereld, doen ons twijfelen aan de oprechtheid van de mensen en zelfs aan het bestaan van God. De migratievloeden van Afrika en in Afrika, in Amerika en in Europa met hun lange lijsten van doden in de woestijnen en in de zeeën, geven ons een gevoelen van ontmoediging. Wij horen met afschuw sommige politieke leiders die het slecht functioneren van deze globale werend uitbuiten ! “Openbare” en “ondergrondse” akkoorden tussen landen, om ons te ontdoen van deze ongelukkige menselijke massa vervullen ons van schaamte.

En nochtans, het verhaal van het begin van deze tekst, toont duidelijk aan dat een andere wereld mogelijk is. Het betreft hier niet particuliere vriendschappen of een “microklimaat” van welwillendheid voor elkaar. Neen, het gaat over de nauwgezette en ononderbroken wil om de andere te ontvangen met al zijn verschillen opdat we er geleidelijk toe komen elkaar in de diepte te ontmoeten. De heiligen van onze tijd hebben daarvoor hun leven willen geven, ik citeer de laatste : Hervé Gourdel (Algerije), Pater van de Lugt (Syrië), Pater Hamel (Frankrijk) en zoveel anderen in de vlieghavens en de openbare plaatsen. De laatste ontmoeting tussen moslims en christenen in de kathedraal van Lyon of nog de werelddagen van de jeugd in Polen, maar ook de sportieve ontmoetingen zoals de Olympische en Para-Olympische spelen zijn even zoveel pogingen samen bruggen te bouwen van begrip en aanvaarding van het verschil van de andere.

Het meest belangrijke middel blijft wanneer het leven wordt gedeeld in de wijk of op het werk .

  Eindhoven, 14 oktober 2016

Jan Heuft Algiers)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 220 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License