missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Firmin van Haelst

mardi 8 novembre 2016 par Luc Putzeys
  Onze confrater
 
Firmin van Haelst


is eergisteren, 4 november 2016, in de Sint Michielskliniek in Brussel van ons heengegaan.

Hij kreeg er sinds een maand verzorging.

Firmin werd op 9 juni 1929 te Sint Truiden geboren. Zijn vader overleed toen Firmin pas 8 jaar was. Zijn moeder dreef handel om in de noden van het gezin te voorzien.

Na zijn humaniora aan het College in Sint Truiden, treedt Firmin in bij de Missionarissen van Afrika te Boechout in 1948. Na twee jaar filosofie gaat hij voor een jaar naar Varsenare voor het noviciaat. Zijn theologie doet Firmin in Heverlee. Daar engageert hij zich definitief in de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika in 1954 en wordt er priester gewijd op Paasdag, 10 april 1955. Hij krijgt zijn benoeming voor het bisdom Kasongo in Congo.

Hij wordt er professor op het Klein Seminarie van Mungombe. Na een korte tijd in Shabunda wordt Firmin belast met de catechese in Kasongo. Wegens de moeilijkheden van de rebellie in 1964-1965 is het nodig dat Firmin verschillende malen voor een korte tijd vertrekt. Hij komt telkens terug naar zijn geliefd bisdom Kasongo. We zien hem achtereenvolgens in de parochies Ngene, Kalima, Kipaka, Lulingu, Mingana en Kasongo.

In 1992 wordt aan Firmin voorgesteld een grote wending te aanvaarden in zijn missionarisactiviteiten. Namelijk, na 35 jaar, het Bisdom Kasongo te verlaten voor het Bisdom Goma om er geestelijke animatie en begeleiding te doen in het spiritueel centrum “Maria Mama” te Buhimba langs de oevers van het Kivu-meer. Iets heel nieuws voor Firmin. Hij is meer dan verwonderd. Maar, zoals hij zelf zegt, wordt dit geheel onverwacht het begin van de mooiste periode van zijn missionarisleven. Hij animeert nu retraites en begeleidt mensen.

Ondertussen, heeft Firmin zich om gezondheidsredenen, al meerdere keren moeten laten verzorgen in België. Dit is ook zo in het begin 1994, … met wat later het overlijden van zijn moeder. Zij betekende zoveel voor het gezin na de te vroege dood van de vader.

Firmin wordt nu aalmoezenier van de “Kleine Zusters van Betlehem en van de ten Hemelopneming” in La Verne en in Montreuil (Franrijk). Het is voor Firmin een zeer mooie periode in zijn missionarisleven.

Vanaf 2003 heeft Firmin meer aangepaste verzorging nodig. Hij ontvangt die in wzc Sint Jozef te Evere. Van zijn kamer in dit huis heeft Firmin een mooi spiritueel plaatsje gemaakt.

In 2010 overlijdt zijn broer Jozef, priester van het Bisdom Hasselt.
Doorheen zijn gezondheidstoestand die stilaan achteruit gaat, blijft Firmin tot het einde toe een fijne, spirituele, glimlachende confrater. Zoals u op het gedachtenisprentje kan lezen, was hij vele jaren op zoek naar de Heer. Firmin heeft Hem nu voor altijd gevonden.

  De uitvaartliturgie zal plaats vinden op donderdag 10 november 2016, om 10u15 uur in de kapel van het wzc Sint Jozef, Marnestraat 89, 1140 Evere, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof te Varsenare..
De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een witte stola mee.
 

 
Luc Putzeys           
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 324 / 1124673

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License