missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Nuntiuncula Nr 700 - Met dankbaarheid naar het verleden kijken…

Nuntiuncula Nr 701 - Gennaio 2017
dinsdag 31 januari 2017 door Luc Putzeys, Webmaster

EDITORIAAL

[marron]Ik wens Nuntiuncula geluk : met dit nummer 700, viert het zijn 73ste verjaardag. Als ik dan denk aan deze periode sinds 1943, kom ik terecht bij Paus Franciscus die ons aanraadt : « Met dankbaarheid naar het verleden kijken… ».[/marron]

[bleu]« Met dankbaarheid naar het verleden kijken… » [/bleu]

Kijken we werkelijk met genoeg dankbaarheid naar ons verleden als missionaris. Doen we dit ook jegens heel het missiewerk dat de Heer heeft toevertrouwd aan Charles Lavigerie, aan de Sociëteit, aan ons confraters ? Wee ons als deze dankbaarheid ons geen zuurstof geeft om gelukkig te zijn.

Paus Franciscus gaat verder : [bleu]« Het huidig ogenblik met passie beleven ».[/bleu]

Laat ik me vandaag leiden door de vreugde, de hoop en het vertrouwen in de toekomst van onze Sociëteit ? Heeft die toekomst nog belang voor mij ? Hoe « Het huidig ogenblik met passie beleven », wanneer we bejaard zijn en we onze krachten voelen verminderen ? Geruime tijd geleden, met vreugde hebben we de missionarissen vóór ons, vervangen. Onze jongere confraters doen nu hetzelfde. Zij werken verder aan onze missietaak. Natuurlijk is dit niet perfect. De perfectie is niet van deze wereld… maar de Sociêteit is in goede handen.

Onlangs, toen de equipe van Tertio bij Paus Franciscus was, heeft hij een boodschap gegeven voor de jongeren en ook voor de priesters. Ik denk dat deze boodschappen eveneens tellen voor onze aspiranten, kandidaten en jongere confraters in de Sociëteit… en de confraters die vele jaren dienst achter de rug hebben.

  « Mijn boodschap aan de jongeren is : wees niet bang, wees niet beschaamd voor uw geloof, kom ervoor uit, en wees ook niet bang nieuwe wegen op te zoeken. Maak u geen zorgen : zoek de zin van het leven. Aan de jongeren geef ik twee adviezen mee : zoek nieuwe horizonten op en verspeel uw leven als twintiger niet aan oppervlakkigheden. Kijk vooruit en werk aan uw menselijke roeping. »

De boodschap van Paus Franciscus aan de priesters, eindigt met volgende woorden.

  « Wat is de weg ? De tederheid. Wees teder. Wees niet beschaamd als priester om lief en mild te zijn. Heb het vergoten bloed van Jezus lief. We hebben nood aan een revolutie van tederheid in deze wereld die lijdt aan cardiosclerose. »

Wat telt voor de priesters in het algemeen, telt ook voor de oudere confraters die we zijn en die missionaris blijven tot het einde : kiezen voor de revolutie van de tederheid.

Een goede tien jaar geleden of zelfs meer, deed een gezegde de ronde in onze Sociëteit : [bleu]« Het goed beleefd gemeenschapsleven is niet enkel een middel voor de Evangelizatie… het is de Evangelizatie. »[/bleu]

Ik durf te bevestigen dat ons gemeenschapsleven, beleefd met tederheid, noodzakelijk evangelizeert. Het is de beste wijze om de Heer vertrouwen te schenken en Hem toe te laten de toekomst te geven aan de Sociëteit die Hij zelf wenst op te bouwen in ons en met ons. [bleu]« De toekomst met hoop omarmen »[/bleu] is de boodschap !

Gedurende het jaar 2017, laat ons « vervuld zijn van vreugde van het Evangelie en gedreven door de Geest... ».

  Vriendelijk groet ik u.

Luc Putzeys, Provinciale Delegate

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 195 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License