missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Echo’s over het “Bandfeest” te Varsenare
op 7 september 2008

vrijdag 24 oktober 2008 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster, Zr Cecilia Trypsteen

Een fantastische dag was het voor de Missionarissen van Afrika uit Oost - en West Vlaanderen, hun familieleden, vrienden en kennissen. Ondanks het betrokken weer was de opkomst talrijk, enkele kinderen waren ook van de partij.

De reuzentent, opgesteld op het grasterrein, lokte iedereen naar binnen waar mooie panelen de lof zongen van de Witte Zusters, Broeders en Paters, die tot op vandaag het missiewerk in Afrika verrichten. Alles was Afrikaans getint, en op een Afrikakaart van 1m.90/1m.90 was het gemakkelijk zijn eigen missiestreek te ontdekken of een land te ontdekken, waar de familie op bezoek gekomen is..

Als eregasten mochten we de aartsbisschop van Koupela, Seraphin Rouamba en de burgemeester van Méguet, Pierre Kaboré, uit Burkina Faso, verwelkomen.

Om 10u.30 droegen de tegenwoordige priesters een dankmis op in concelebratie met Mgr. Rouamba. Pater André Simonart, de nieuwe verantwoordelijke van de Witte paters in België ging de eucharistieviering voor. Het seniorenkoor ‘Canticorum Jubilo’ van de St.Mauritius parochie van Varsenare heeft onze feestmis opgeluisterd met heel mooie zangen, die iedereen kon meezingen.

Het Thema van ons bandfeest 2008:
“Al wat je aan de minsten van de mijnen hebt gedaan, dat heb je aan mij gedaan”
was uitgewerkt in paneelvorm en versierde de achtergrond van het altaar.

Daartoe werden enkele Afrikaanse kunstwerkjes over de werken van barmhartigheid gebruikt; pater Eric Cuppens zaliger had deze kunstwerkjes uitgegeven op een grote poster.    

Tijdens de offerandeprocessie werden er licht, bloemen, water , brood en druiven aangeboden alsook een paneel, ter gedachtenis aan het werk van pater Walter Oyaert, de Burgemeester bracht twee kunstwerken aan in batik uit Burkina. Hij werd onthaald met een daverend applaus.

Er was een speciale gedachtenis voor onze overleden Zusters, Broeders en paters sinds 2 september 2007. We hebben eveneens een trouwe medewerker verloren, Daniel Viaene. Hij stond 12 jaar in voor onze tombola. Aangrijpend en stil moment voor de aanwezigen, de rode lichtjes getuigden van intens medeleven.

Pater overste fascineerde zijn toehoorders met nieuws over Witte paters kandidaten in Afrika en priesterwijdingen in Burkina Faso, D.R.Kongo, Tanzania, Zambia, Ethiopië, India en de Filippijnen.

Cecile Trypsteen, werd door de Regionale Overste, Hélène Verstappen, gevraagd de huidige situatie van de congregatie van de Zusters Missionarissen van O.L.Vrouw van Afrika voor te stellen naar de toekomst toe.

    Een heel speciale aandacht ging naar het project “Waterputten” voor Méguet in Burkina Faso (lees meer...) waar Pater Walter Oyaert (overleden op 25 dec. 2007) sinds 1963 werkzaam was, alsook 45 jaar in Burkina.

Een plantje uit de woestijn, met name “Roos van Jericho” werd door de Bisschop en Pater Overste met enkele druppels besprenkeld zodat de Roos zich opende na korte tijd, net een mirakel, mooi!

Een heerlijk aperitief werd opgediend in de feesttent met een warm menu. Mooie prijzen werden weggesleept bij de tombola ‘altijd prijs’. Voor de kinderen was er een springkasteel en jongeren stonden in voor de volksspelen. Met een blij gemoed namen we afscheid van elkaar met de wens “dank u en tot volgend jaar”.

Zuster Cecile en Pater Willy Trypsteen, van de Missionarissen van Afrika.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1067 / 1086920

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License