missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Nog goed nieuws uit Afrika
uit Kivu in de D.R.Congo

Band 1/4 2017
woensdag 29 maart 2017 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster

Dit werd tijd? Eindelijk is er eens goed nieuws uit Kivu. Want door hun koffie te exporteren via eerlijke handel, zetten de boeren uit de Kivustreek de eerste stappen in de richting van de economische heropbouw van hun regio.

Oxfam Fairtraid koopt de groene koffie van twee producten-groepen, Sopacdi en Muungano. Beide zijn gevestigd in het hoogland langs het Kivumeer. De bodem in deze streek leent zich perfect om uitzonderlijke Arabicakoffie te telen. Product manager Raf Vandebruel: “toen wij de eerste stalen kregen van deze koffie, waren we verwonderd door de kwaliteit ervan”. De combinatie van de jonge vulkanische bodem aan de oevers van het Kivu-meer en de grote hoogte geeft de koffie een complexe, pittige en intense smaak. Een pakje Lake-Kivu-Koffie bevat een blend van de beste loten gewassen Arabica van beide producenten: Sopacdi en Muungano.

Bij branderij Rombouts wordt de koffie op traditionele wijze gebrand. Onmiddellijk daarna wordt hij met de meest geavanceerde technieken verpakt om de kwaliteiten zolang mogelijk te bewaren. Jarenlang stond de koffie uit Kivu hoog aangeschreven. Maar door de verschillende oorlogsconflicten uit de recente geschiedenis was de koffiesector er - tot voor kort - op sterven na dood. Via de export van hun koffie aan Fairtrade voorwaarden helpen de inwoners van Kivu hun regio er “petit à petit” zelf boven op.

De twee organisaties die koffie leveren aan Oxfam-wereldwinkels zijn beginnende organisaties. Samen met de Britse fairtrade-organisatie Twin ondersteunt Oxfam-wereldwinkels hen met advies op verschillende vlakken: Versterking van de organisatie, verduurzaming van de productie- en de verwerkingsketen, markttoegang enz…

Beide producten-groepen hebben een enorm potentieel, maar ook vele uitdagingen en weinig kapitaal. Daarvoor heeft Oxfam-wereldwinkels een partnerfonds gespijsd met giften en winsten van wereldwinkels. Dankzij dit partnerfonds en de steun van het Belgische Ontwikkelingsagentschap BTC kon coöperatie Sopacdi vier kwekerijen voor koffieplantjes opstarten.

Het gezicht van de Lake Kivu-koffie

J[marron]osephine Semire Buzukanza[/marron] (foto) is 22 en lid van Sopacdi samen met haar man. Ze heeft twee dochtertjes van 1 en 2 jaar oud. Ze is tevreden met haar foto op de verpakking van de Lake Kivu-koffie. “Koffie telen is wat ik doe en ik ben trots op mijn werk”. Sinds ze lid is van Sopacdi ziet Josephine de toekomst rooskleuriger dan voordien: “de coöperatie betaalt me een goede prijs voor mijn oogst. De koffieteelt brengt nu meer op dan vroeger. Bovendien kan ik bij Sopacdi voor een prikje nieuwe koffieplanten krijgen”.

Een koffie met toekomst.

Hoge kwaliteitskoffie zoals deze Lake Kivu, heeft goede marktperspectieven. Deze koffie heeft hetzelfde potentieel als de intussen overal bekende, gewaardeerde en dure Ethiopische en Keniaanse koffie. Maar om jaar na jaar deze geweldige kwaliteit te leveren, zal potentieel alleen niet volstaan. Maar de Oxfamwereldwinkels werken er aan om samen met de Ngo’s en met de coöperaties zelf om de kwaliteitssystemen aan te passen en de werking op punt te stellen.

Coöperatie Muungano heeft dan weer dringend kapitaal nodig voor een nieuwe pel- en wasinstallatie. Op het hoogtepunt van de oogst gaan veel koffiebessen verloren omdat de installatie ze niet verwerkt krijgt. Sopacdi heeft al een nieuwe ecologisch verantwoorde installatie. Die kwam er dankzij de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO.

  Verzameld door M. Van der Eijnden

.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 525 / 1114575

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License