missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DIALOOG & ONTMOETING - April 2017

zaterdag 1 april 2017 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

De katholieke dialoogschool

Deze werd gelanceerd in 2016 door Lieve Bouve. Maar ze bestond al langer in het Xaveriuscollege te Borgerhout, zegt ons pater Guido Dierickx, sj.

“ Het college telt leerlingen van diverse origine, van Vlaamse en van Marokkaanse, maar ook in toenemende mate van Oost-Europese. … Initiatieven moeten meer en meer van onderaan komen en van tevoren onderhandeld worden... Haar leraars kan ze wel nog selecteren: ze kan kiezen uit vele kandidaten die maar wat graag in dit college zouden komen werken... Van de sociale en culturele emancipatie wordt nog altijd werk gemaakt. Dat weten de allochtone omwonenden maar al te goed. De levensbeschouwelijke vorming vraagt meer omzichtigheid. Twee uren godsdienstles per week door een gespecialiseerde vakleraar is niet genoeg. Ook andere leraars horen hun bijdrage te leveren, in de schoolse én in de buitenschoolse activiteiten.... Beginnende leerkrachten krijgen een vorming die voldoende is om het levensbeschouwelijke aanbod van het college zichtbaar en tastbaar te maken».

(Jezuïeten. Trimesteriele revue, lente 2017)
 

Spirituele ontmoeting van moslims en christenen

Ter gelegenheid van [bleu]het feest van Maria Boodschap, op 25 maart[/bleu], werd te Louvain-la-Neuve een ontmoeting georganiseerd die christenen en moslims samenbracht.

Het initiatief hiervan is gekomen uit Libanon, waar christelijke en moslimgemeenschappen samen leven; maar ook de ontmoeting met de Andere is essentieel en deze kan alleen maar gebeuren in een echt en gedeeld moment.

Het is vooral in Afrika dat dit initiatief zich ontwikkelt van samen te komen rond Maria, de moeder van Jezus. (Een heel hoodfstuk in de Koran is aan Maria gewijd, ’de meest volmaakte vrouw van de schepping’).

Zo was er een ontmoeting in Tunis, Kinshasa, Ouagadougou, Porto Novo....
In Algerije werd de 30ste april gekozen, het feest van Onze Lieve Vrouw van Afrika, om ’Samen met Maria’ te vieren. Gebed, luisteren naar uittreksels van teksten over Maria, ronde tafelgesprekken over het thema, zo zegt ons Pater Anselme Tarpaga, mafr, rector van de basiliek.

(La Croix)
 

Marokko – Vrouwelijke imam

Ze is de eerste imam : Hind Zkhiri (37). Gehuwd, twee kinderen, heeft islamwetenschappen gestudeerd en leert daarnaast Engels. Als imam heeft ze een vergelijkbare autoriteit als een man, alleen preken mag ze niet.
Marokko is één van de weinige islamitische landen, waar ook vrouwen als religiegeleerden werken.

Toen in 2003 in Casablanca zelfmoordterroristen 40 mensen doodden, nam koning Mohammed VI een revolutionair besluit. Hij richtte een instituut op voor de opleiding van vrouwen. Meer dan 500 vrouwen meldden zich aan. 50 werden aangenomen. Eén van hen is Hind Zkhiri. Inmiddels zijn er acht vrouwelijke religiegeleerden in Marrakech.

(Kerkwereldwijd, Nl. Maart 2017)
 

De Conferentie van Al-Azhar bevestigt
“de gelijkheid tussen moslims en christenen”

Georganiseerd door de universiteit van Al-Azhar te Cairo en door de Raad van Moslimwijzen gebaseerd te Abu Dhabi, heeft deze conferentie gedurende twee dagen (28 februari en 1 maart in Cairo) de politieke en religieuze verantwoordelijken van het Midden Oosten verenigd met de zorg de uitdagingen van het religieuze extremisme aan te gaan.

“ Al-Azhar, de Raad van Moslimwijzen en de christenen van het Oosten ontmoeten elkaar opnieuw om het geloof te bevestigen in de [bleu]gelijkheid tussen de moslims en de christenen[/bleu] in de rechten en de plichten vermits zij samen één enkele natie vormen. De moslims hebben hun godsdienst en de christenen hebben de hunne “, bevestigt de finale verklaring.

Zich steunend op [bleu]’het handvest van Medina’[/bleu] (dat de moslimtraditie toeschrijft aan de profeet Mohammed en de betrekkingen regelt tussen de eerste moslims en de joodse stammen van Medina) bevestigt de finale verklaring dat dit handvest “geen enkele discriminatie of uitsluiting inhield ten overstaan van om ’t even welke fractie van de maatschappij van die tijd, maar het uitoefenen voorzag van politieke beslissingen gebaseerd op de pluraliteit van de godsdiensten, van de rassen en van de sociale lagen”.

De sjeik van Al-Azar had het statuut van bescherming-overheersing [bleu](dhimma)[/bleu] reeds als “anachronisch “ (verouderd) bestempeld, van de religieuze minderheden die leven in de Staten waar de moslims de meerderheid vormen.

Evenals het opleggen van [bleu]de taks[/bleu] die hun speciaal voorbehouden was.
De finale verklaring hoopt “dat de intellectuelen en de denkers aandacht besteden aan het gevaar van het gebruik van de term ’minderheden’, die in zijn plooien het begrip van discriminatie en van afzondering insluit, onder voorwendsel de rechten te bevestigen”.

Deze conferentie heeft plaats tijdens een delicate politieke context in Egypte, getekend door de opeenvolgende geweldplegingen van Al-Qaïda in de Sinaï en de gewelddaden gepleegd tegen de kopten.

Op het einde van deze twee dagen van ontmoeting, heeft de president Al Sissi verscheidene oosterse patriarchen uitgenodigd – waaronder de chaldees Louis Sako en de maroniet, kardinaal patriarch Bechara Raï van Antiochië – om hun nogmaals te spreken over “de fundamentele rol van de religieuze verantwoordelijken in het geheel van de Arabische landen». Hij heeft hen opnieuw zijn wil toegezegd van het “religieuze discours te vernieuwen als middel tegen de sectaire conflicten”.

(A.B.Hoffner. La Croix)
 

Marokko – De apostasie

Het betreft de apostasie, dit wil zeggen het feit voor een moslim van geloof te veranderen of ronduit goddeloos of agnostisch te worden. Er is een hadith dat zegt dat hij de dood verdient. De apostasie wordt erg duur betaald.

De hogere Raad van de ulema’s van Marokko, waarvan de Koning de voorzitter is, heeft zijn brandpunt gesteld op het begrip van apostaat of geloofsafvallige, en deze geplaatst “in zijn context». De geloofsafvallige is niet degene die van geloof verandert maar degene die de collectiviteit verraadt. Het betreft hier dus hoogverraad, en men heeft dus geen religieuze tekst nodig om deze misdaad te bestraffen. Verraad is voorzien in de strafcode. Besluit van de Raad : de apostaat zal gestraft worden in het hiernamaals en niet op aarde.

Hier op aarde kan er alleen maar hoogverraad zijn, wat niets met de godsdienst te maken heeft.

Men weet dat Marokko bezig is zijn visie van de islam uit te dragen over heel Afrika via verschillende kanalen. Deze verklaring die uitgeroepen werd in Rabat zou positieve gevolgen kunnen hebben over heel het continent. Men staat niet ver meer van de erkenning van [bleu]de gewetensvrijheid[/bleu] door het hoogste religieuze gezag van het land.

(Jeune Afrique. 12/03/17)
 

28-29 april : Paus Franciscus in Cairo op uitnodiging van de president van de republiek, van de bisschoppen van de katholieke Kerk, van Zijne Heiligheid Tawadros II, paus van de Kopten, en van de groot-imam van de moskee van Al-Azhar, Sjeik Ahmed Mohammed Al Tayyeb.
Zijn bezoek zal zich beperken tot de hoofdstad.

BOEK :

[bleu marine] ’Een Jihad van Liefde’ [/bleu marine]
door Mohammed El Bachiri met David Van Reybrouck.
Uitg.: De Bezige Bij. 7,99€.

Mohammed heeft zijn vrouw Loubna verloren bij de aanslag in het metrostation Maalbeek, een jaar geleden. Hij is inwoner van Molenbeek en vader van 3 jongens(10, 7, 3 jaar). Jihad is op de eerste plaats een inspanning van zichzelf tegen het kwaad, zegt hij. Hij lanceert een oproep om te strijden tegen het obscurantisme , voor een jihad van de liefde.

  G.Verbist, mafr.

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 366 / 1113523

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License