missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
SICILIË

Intercongregationeel project te Modica in het diocees Noto
“Lampedusa Project 2016-2019”.

EUR-ECHO PASEN 2017
woensdag 12 april 2017 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Het idee van een intercongregationele ploeg van missionarissen komt naar boven in 2013 als gevolg van de drama’s in de Middellandse Zee en de aankomst van vluchtelingen te Lampedusa, toen er zich op het vlak van de CIMI (Comité van de Italiaanse Missionaire Instituten) een bewustwording voordeed : dat, bij gebrek aan personeel in al de Instituten, er alleen door samen te werken er nog middel was om een missionair project te lanceren. Daar de vluchtelingen in Lampedusa alleen maar voorbijkomen, werd het idee gelanceerd in Sicilië te gaan kijken waar en hoe er iets kon gedaan worden. En zo komt er in de zomer van 2016 een ploeg van twee paters en twee zusters, allen missionarissen, naar Modica onder wie onze confrater Vittorio Bonfanti.

De ploeg werkt in nauwe samenwerking met Caritas en andere organisaties die op het terrein werkzaam zijn. Zij heeft de nood gevoeld plaatsen van opvang te openen voor de migranten waar zij iemand kunnen ontmoeten die hen kan helpen om de officiële documenten te bekomen, om een dokter te ontmoeten of een psycholoog (psychologe), een sociale assistent(e). Deze opvangplaatsen zijn van gemiddelde omvang en kunnen een twintigtal personen herbergen. Men doet er beroep op de competenties van de migranten of op hun bekwaamheden opdat ze zo snel mogelijk hun kost kunnen verdienen.

Een grote uitdaging is de laatste tijd het aankomen van een steeds groeiend aantal niet begeleide minderjarigen. Deze komen er snel toe hun leven op straat door te brengen, en dit met het risico in de handen te vallen van kwaadwillige personen. Gelukkig hebben de Zusters Salesianen onbewoonde lokalen ter hunner beschikking kunnen stellen.

De actuele stroom migranten is de derde in Sicilië. Een eerste was samengesteld door Tunesiërs, de volgende door Roemenen en de huidige telt vooral personen die uit Ethiopië en West Afrika komen. De grote meerderheid van deze mensen zijn moslims. De mannen en vrouwen die uit Mali kennen zijn ongeletterden. Vittorio, die de Bambara taal kent, kan heel wat migranten ontmoeten en hun taal spreken. Aanwezig zijn voor deze mensen, met hen in contact treden, belangstelling tonen voor hun situatie en zich hierbij inleven is het essentiële van dit nieuwe gezicht van de Missie. Ik heb gevoeld dat Vittorio gelukkig en opgetogen is in dit project.

(Uittreksel van het bezoekrapport van de Provinciaal aan de confraters in Italië, februari 2017)


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 420 / 1122565

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Migranten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License