missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Kongo

De XAVERI’S

Famille-Mission 3/4 - 2017
vrijdag 29 september 2017 door D.F. (Vertaling), Manu Quertemont, Webmaster

De XAVERI beweging is een beweging van katholieke actie. Zij werd gesticht in Bukavu in de D.R. Congo op 7 september 1952 door [bleu]Pater Georges DEFOUR[/bleu], Missionaris van Afrika.

Algemeen verblijf van de Xaveri’s Bandari-Bukavu bij het begin van de beweging

In feite, stelde hij zich de vraag hoe het Evangelie verkondigen aan het Afrikaanse volk terwijl men ook zijn cultuur eerbiedigt en valoriseert. Men ziet dat hij een louter pastorale bedoeling had. Sterk door zijn ervaring in het scoutisme en zijn missionaire vorming, gaat Pater Georges DEFOUR een kleine groep jongeren samenbrengen (in totaal een veertigtal) rondom hem. Het doel van deze groep bestond erin het Evangelie te beleven in het dagelijkse leven : [bleu]Congolees zijn en christen.[/bleu]

[marron]Waarom noemt men hen XAVERI ?[/marron]
Omdat zij de heilige Franciscus Xaverius hebben gekozen als hun heiige patroon. Na de Eucharistieviering op het feest van de heilige Franciscus Xaverius, een jezuïet missionaris die naar Indië ging om te evangeliseren, heeft de kleine groep aan Pater Georges gevraagd of zij de heilige Franciscus Xaverius mochten kiezen als hun heilige patroon.

Zij waren getroffen door zijn moed, zijn geloof, zijn missionaire ijver en zijn naastenliefde.
’Altijd meer’ zoals de heilige Ignatius van Loyola het zegt in zijn geestelijke oefeningen.

[marron]De beweging heeft zich snel verspreid.[/marron]
Zij is buiten Bukavu getreden om de andere bisdommen van Congo te bereiken, de andere landen zoals Burundi, Rwanda, Oeganda, Tanzania, Zambia, Zuid Afrika… Zij waren met een tiental bij het ontstaan van de beweging in 1952 ; vandaag in 2017 tellen zij meer van 500.000 leden doorheen 9 landen van Afrika.

In Oeganda met Pater Defour en Pater Kiki Gillain

[marron]De XAVERI’S zijn verdeeld[/marron] in twee takken : een mannelijke en een vrouwelijke. En elke tak is onderverdeeld volgens de leeftijden :

  • van 9 tot 12 jaar : de Blijen
  • van 13 tot 16 jaar : de Vurigen
  • van 17 jaar en meer : de Stralenden
  • de volwassenen en gehuwde personen : De Unie van de Volwassen Xaveri’s (UVX)

Elke leeftijdsgroep heeft zijn programma en eigen handboeken voor de vorming. De Pater Stichter van de beweging heeft altijd een buitengewoon goede vorming gewild. Zo moet elke Xaveri streven naar de kwaliteit en de uitmuntendheid van wat hij onderneemt : “de kwaliteit mag niet opgeofferd worden ten bate van de kwantiteit” zo zegt de Stichter in zijn geschriften. En het is altijd hetzelfde Ignatiaanse principe : “Altijd meer” dat goed uitgedrukt wordt in de leuze van de Xaveri Beweging : [marron] Naastenliefde, Altijd en Overal [/marron].

Zoals elke beweging van katholieke actie, [marron]is de Xaveri op de eerste plaats ingezet in zijn christelijke basisgemeenschap[/marron]. Hij is zeer actief en neemt deel aan al de activiteiten. Vervolgens, is hij zichtbaar en ingezet in de schoot van zijn parochie, van zijn diocees, van zijn kerkelijke provincie en tot op internationaal niveau.

Groep “UVX” van Rwanda op Bedevaart bij het heiligdom van de Martelaren van Oeganda te Namugongo, Oeganda.

De beweging is een leken beweging en is geleid door leken.

Ploeg van de verantwoordelijken van de provincie NwaZulu Natal, Zuid Afrika

De priesters, de religieuze mannen en vrouwen zijn aalmoezeniers.

Rechts op de foto, onze confrater Grégoire Milombo, algemeen aalmoezenier van de XAVERI-beweging.

[bleu]De Missionarissen van Afrika nemen het vaderschap op van deze beweging et zij stellen een Missionaris van Afrika ter beschikking als internationaal aalmoezenier.[/bleu]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 303 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License