missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Ethiopië

Jubileum van 50 jaren aanwezigheid van de M.Afr. In Ethiopië

vrijdag 19 januari 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]14 Januari 2018 was een opmerkelijke en onvergetelijke dag in het leven van de Missionarissen van Afrika in Ethiopië. Het is op die dag dat zij de 50ste verjaardag gevierd hebben van hun aanwezigheid in Ethiopië. De vieringen zijn begonnen met een Heilige Mis voorgegaan door Abune Tesfasellasie Medhin, de eparch van Adigrat, omringd door de Missionarissen van Afrika en talrijke priesters en religieuzen die werkzaam zijn in de eparchie van Adigrat.[/marron]


De Missionarissen van Afrika zijn in Adigrat aangekomen in 1967 als antwoord op de uitnodiging van de bisschop van Adigrat, Abune Hailemariam Kahsay [1], om te helpen bij de vorming van de lokale clerus. Sindsdien hebben een groot aantal missionarissen van Afrika les gegeven in het groot seminarie van Adigrat in de afdelingen van filosofie en van theologie.

Met de tijd, hebben de Missionarissen van Afrika hun apostolaat uitgebreid in verschillende domeinen, inbegrepen de interreligieuze dialoog en het oecumenisme (St. Mary College in Wukro), Rechtvaardigheid en Vrede en Integriteit van de Schepping, de straat- en de weeskinderen, de promotie van de meisjes/vrouwen, de bevordering van de roepingen en het universitaire aalmoezenierschap.

De Missionarissen van Afrika die gediend hebben in Ethiopië.

De missionarissen van Afrika die tot nog toe gediend hebben in Ethiopië omvatten Max Gmur, Gildas Nicolas, Kevin O’Mahoney, José Bandres, Gerry Stones, Dietmat Lenfers, Friedrich Stenger, Angel Olaran, Stolarski Krzystof, Ian Buckmaster, Eddie Ndahinda, Gaetano Cazzola, Jean Pierre Roth, Aloysius Beebwa, Everisto Mwelwa, Sabut Puthenpurackal, Bonaventure Mashata, Cor de Visser, John Amona, Belete Fanta, Gazena Hailé, Stéphane Zoungrana, Bonaventure Bwanakweri, Yosef Giday, Paul Reilly, Apollinaire Chishugi en Clayb Caputolan.

Nu we de 50 jaren vieren van onze aanwezigheid in Ethiopië, zijn we gelukkig aan te kondigen dat wij 6 Ethiopische confraters hebben : Yosef Giday die werkt te Kombolcha, Belete Fanta in Adigrat, Hazena Hailé die werkt in Ghana, Simeon Kalore die werkt in Malawi, Addise Markos die werkt in Nigeria en Deacon Mekonen Girmay in vorming in Nairobi. Wij hebben eveneens 8 Ethiopische studenten in verschillende vormingshuizen (Kenia, Zuid Afrika, Tanzania en Ethiopië).

De boodschap van de bisschop van Adigrat : Abune Tesfaselassie Medhin

In zijn toespraak heeft de bisschop van Adigrat de Missionarissen van Afrika oprecht bedankt voor hun verschillende bijdragen in het leven van de eparchie gedurende de 50 jaren van hun aanwezigheid. Hij heeft hun verbeten werk onderlijnd en hun toewijding in de vorming en het onderwijs in het groot seminarie. Hij heeft ook de moed en de vastberadenheid begroet van de eerste missionarissen, vooral in de tijd toen de levensomstandigheden moeilijk waren in het land. Hij heeft ook nog andere apostolische activiteiten begroet die begonnen werden door de Missionarissen van Afrika in St. Mary’s College in Wokru, het Centrum van jongerenontwikkeling Bruh Tesfa in Adigrat, Kidist Mariam, het Vormingshuis van St. Paul en Kombolcha.

Vervolgens heeft de bisschop de Missionarissen van Afrika eraan herinnerd dat het, voor de toekomst, belangrijk zal zijn zich aan hun charisma en hun identiteit te houden om zo een uniek impact te hebben in de eparchie, meer bepaald door hun charisma en hun apostolische inzet aan te passen aan de huidige werkelijkheden en uitdagingen van de samenleving van vandaag. Op een bijzondere wijze, heeft de bisschop de nadruk gelegd op de vorming van de jongeren en van de families. Deze twee domeinen lijken zeer belangrijk te zijn voor onze evangelisatie vandaag in Ethiopië en in Afrika in zijn geheel genomen.

De boodschap van de Afgevaardigde Overste van EPO > [2]

In zijn boodschap, heeft de Afgevaardigde Overste van EPO (Pater Bonaventure Bwanakweri) vermeld dat de viering van de 50 jaren een bevoorrecht moment is om met dankbaarheid naar ons verleden te kijken en God te bedanken ons zozeer te hebben gezegend evenals de eparchie van Adigrat. Het is eveneens, een gelegenheid om het hier en nu te beleven met een grote passie in de verschillende vormen van apostolaat en ook de toekomst te plannen met meer vastberadenheid, enthousiasme en hoop. Hij heeft de eparchie bedankt voor zijn steun, zijn goede zorgen en zijn medewerking. Hij heeft al de priesters en religieuzen bedankt die in Adigrat werken door hun nabijheid en hun pastorale edelmoedigheid. Hij heeft ook alle gelovigen van de eparchie bedankt. Tenslotte heeft hij zijn dankbetuigingen gericht naar de orthodoxe Ethiopische Kerk en naar de moslims met wie wij altijd samenwerken voor een vredevolle samenleving.

  P. Bonaventure BWANAKWERI, M.Afr.

[bleu marine] Bron : [/bleu marine] Site international van de Missionarissen van Afrika

[1stierf op 25 november 1970

[2Section Ethiopie/Proche-Orient


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 239 / 1159679

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Ethiopië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License