missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Charles Deckers

mardi 30 janvier 2018 par G.Verbist, mafr.

[marron]Paus Franciscus heeft op 26 januari 2018 een decreet ondertekend voor de zaligverklaring van 19 Algerijnse martelaren. Onder hen bevinden zich de Belgische Witte Pater Charles Deckers en drie van zijn confraters.[/marron]

Charles Deckers is geboren te Antwerpen op 26 december 1924. Hij volgde de humaniora in het O.L.Vrouw college te Antwerpen.

In september 1943 begon hij zijn filosofie bij de Witte Paters te Boechout. Na zijn noviciaat te Varsenare, begon hij zijn theologie te Heverlee. Daar legde hij zijn missionariseed af op 21 juli 1949. Op 8 april 1950 werd hij tot priester gewijd te Heverlee door Mgr. Martin, bisschop in Burundi.

In 1951 gaat hij naar Tunesië om er araabs te studeren in de Manouba universiteit. Van 1953 tot 1955 studeert hij economie en sociale wetenschappen te Parijs. Daarna wordt hij benoemd als verantwoordelijke van ‘Le Centre Technique de Tizi-Ouzou’ in Algerije. Hij leert daar ook de Berbertaal.
In 1977 komt hij naar België om het Centrum El-Kalima te Brussel verder uit te bouwen en hij zal daar dan directeur van het Centrum worden.
In 1982 vertrekt hij naar Jemen en werkt daar voor de Catholic Relief Service. In juli 1987 wordt hij verantwoordelijk voor de basiliek ‘Notre - Dame d’Afrique’ in Algiers, en dat tot zijn tragisch overlijden te Tizi-Ouzou op 27 december 1994. Hij was toen 70 jaar.

Soms ging hij naar Tizi-Ouzou om er te bidden met de christenen van Kabylië. Dit was ook het geval op 27 december 1994.
Rond de middag viel een commando de woning van de paters binnen en samen met 3 confraters van de post wordt hij op het binnenhof neergeschoten.

Op zaterdag 31 december wordt hij begraven te Tizi-Ouzou. Er waren duizende mensen aanwezig, die op een heel spontane wijze uitgedrukt hebben wat de paters voor hen betekenden.
Hij was één geworden met de bevolking. Hij had ook de Algerijnse nationaliteit. Hij was met hart en ziel niet alleen voor het volk, maar met het volk.

Op zaterdag 7 januari 1995 was er een geconcelebreerde eucharistie in de kathedraal van Antwerpen, voorgegaan door Mgr. Van den Berghe.

__5__

[bleu marine] Uit zijn brieven gericht tot de familie : [/bleu marine]

  • “ Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat daden meer waard zijn dan woorden, zelfs als die daden beperkt blijven tot een aanwezig zijn, ter plaatse blijven met de mensen. Ik leg mijn lot in de handen van de Heer.” (26 maart 1994)
  • “ Zeker nu voelen wij meer de onzekerheid van ons bestaan. Ik stel dan ook heel mijn vertrouwen in Hem die het leven van alle mensen in zijn hand geborgen heeft.” (15 mei 1994)

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 384 / 1160231

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License