missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerië

6de School van het verschil, Oran 2017

RELAIS P.B. MAGHREB N°29 – dec. 2017
vrijdag 23 februari 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

EEN WEEK VAN SCHEPPING,
VAN BEVALLING VAN EEN NIEUWE WERELD
VANUIT DE CHAOS VAN ONZE VERSCHEIDENHEDEN!

In het begin…

Er waren nieuwe gezichten rondom mij, vreemde gezichten, badges met onuitspreekbare namen. Allen gehecht aan een denkbeeldige draad, wij zijn ermee begonnen elkaar te kennen, ons verschillende te “klasseren” door de eerste hinderpalen over te steken : oorsprong, afkomst, geboortedatum enz.
– Duitsland, Italië, Madagascar, Burkina Faso, Sri Lanka… Algiers, Tbessa, Oran, Ouarghla…
Nieuwe nabijheden en grote afstanden tekenen zich af. Welke mooie mengeling !

Er was een avond, er was een ochtend. Eerste dag.

Veelvuldige gezichten, veelvuldige verstanden, maar een uniek “regime” voor allen : geen enkele gedachte meer die een rem zou zijn aan de verandering om te kunnen “uittreden uit onze comfortzone”. De eerste stap ? Zich op het spel durven zetten. De theatrale improvisatie met de “Drôles Madaires” dat was een eerste test. Niets is onmogelijk !

Er was een avond, er was een ochtend. Tweede dag.

“Een planeet voor allen” : ecotoerisme , beheer van de afval, duurzame ontwikkeling… even zoveel onderwerpen te discuteren met geëngageerde Algerijnen. Zoveel getuigen dat “Demain” (van de titel van een documentaire) vandaag begint met onze eigen keuzen ! De vuilnisbakken zijn plots talrijker geworden, geen overschotten meer in de borden, geen apparaten meer die aan blijven staan…

Er was een avond, er was een ochtend. Derde dag.

Een “meervoudige mensheid” (Pierre Claverie), de nieuwe vormen van slavernij, de actieve geweldloosheid : dag na dag, hebben we ontdekt en uitgegraven onze nood aan de andere, aan zijn verscheidenheid, aan zijn waarheid, aan zijn vriendschap… om onze individualiteit op te bouwen niet in “een luchtbel”, maar open naar de hele wereld.

Wij hebben geleerd de andere tegemoet te treden in het alledaagse : luisteren, wachten, geduld hebben, elkaar helpen in de diensten, de tafel delen en de ruimten, spelen, dansen, uitgaan in de stad of aan het strand… Even zoveel gelegenheden om creatief te zijn en een nieuwe manier van zijn te experimenteren samen tussen christenen en moslims, mensen van Europa en van Afrika, van het westen of van het oosten : samen zijn gewoon in de vriendschap. Daar kunnen zich inwortelen het respect voor de verschillen en de ware dialoog, tot zelfs de interreligieuze dialoog.
“Een gemeenschappelijk woord” (Brief van de 138) is mogelijk, een woord dat niet zoekt de verschillen te ontkennen of weg te vangen, maar dat zich ermee voedt.

Er was een avond, er was een ochtend…

In het hart van een wereld waar al te dikwijls de “wet van de waanzin overheerst (denken dat door altijd hetzelfde te doen men een verschillend resultaat zal hebben)” (Einstein), zijn daar nieuwe mannen en nieuwe vrouwen. Mannen en vrouwen die gereed zijn om “de lijnen te doen bewegen” !
“Wij zijn allen gewone mensen, maar elkeen kan een licht doen schijnen” (van de film “Schrijven om te bestaan”).

Ja, de School van het verschil… het was zeer goed.

  Anna Medeosi (Italië)
Gedurende een jaar is de organisatieploeg overgelopen van verbeelding en van creativiteit : Iedereen heeft beroep gedaan op zijn of haar contacten, op zijn of haar kennissen, op zijn of haar lezingen en op zijn of haar verbeelding… Zonder Akim, Marion, Hanifa, Donatien, Nacera, Salah en José zou deze mooie ervaring nooit tot een goed einde zijn gekomen ! WELBEDANKT AAN IEDEREEN.
Sinds 2011ontmoet deze unieke ervaring in de Maghreb, gelanceerd door de Witte Paters, vrienden, steunen, bewonderaars, medewerkers…
Als ge hierover twijfels hebt : Kom ons vervoegen voor de volgende uitgave !

Meer inlichtingen en gratis hulpmiddelen op : www.ecoledeladifference.org

Zie ook de folder van de uitgave 2018 (in het Frans en het Arabisch) : http://ecoledeladifference.org/wp-content/uploads/2017/12/Dépliant-2018.pdf


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 149 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License