missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Overwegingen van de Vasten 2018 : Ik geloof in de Kerk, één, heilig, katholiek 1

Teken van het Rijk van God in de wereld

Africa-Europe Faith and Justice Network (AEFJN) – Netzwerk Afrika Deutschland (NAD)
vrijdag 23 februari 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]“De tijd is vervuld en het Rijk Gods is nabij; bekeert u en gelooft gij in de Blijde Boodschap ?”[/marron]
[mauve fonce](Evangelie van de 1ste zondag van de Vasten B)[/mauve fonce]

In Jezus van Nazareth kunnen wij toetreden tot het Rijk van God, het zien en het aanraken. In Hem wordt iets van de liefde zonder grenzen en van de barmhartigheid van God zichtbaar. In Hem kunnen we beter de waardigheid en de schoonheid van de mens begrijpen die zich helemaal toevertrouwd aan die liefde van God en zich laat leiden door de Geest van God.

Wij, de gemeenschap van zijn leerlingen, wij moeten wat Jezus beleefd en onderwezen heeft dragen in ons leven, in ons levensmidden en in onze wereld. De Kerk bestaat om “teken en werktuig” te zijn, kiem en begin van dat Rijk van de rechtvaardigheid, van de liefde en van de vrede en de nabijheid van liefhebbende, bevrijdende en genezende God zichtbaar maken.

De werkelijkheid van de Kerk was en is dikwijls een andere. In de publieke waarneming wordt de Kerk gezien als een autoritaire instelling, die misbruik maakt van de macht en vijandig tegenover de vrijheid. Zelfs geëngageerde katholieken lijden onder hun Kerk, onder het bureaucratisch apparaat, onder de taal van de liturgische vieringen die dikwijls onverstaanbaar is, onder het schandaal van enkele leden.

Ondanks haar menselijke zwakheden verbergt zich in de Kerk een waardevolle schat die opnieuw moet ontdekt worden ook al wordt hij bewaard in “broze vaten”. Met “Overwegingen voor de Vasten” willen we dieper doordringen in dit mysterie van de Kerk vanuit liturgische teksten van de Vasten. Wij roepen het IIe Vaticaans Concilie op die ons een waarnemen van de Kerk heeft gegeven als pelgrimerend Volk van God. We luisteren naar Paus Franciscus die ons doorheen verschillende beelden doet aanvoelen wat de Kerk werkelijk is en opnieuw zou moeten worden.

  • De Kerk (is) in Christus, in zekere zin het sacrament, ’t is te zeggen[brun clair] tegelijkertijd het teken en het middel[/brun clair] van de intieme vereniging met God en van de eenheid van heel het menselijk geslacht… De Kerk, die het rijk van God is reeds mysterieus aanwezig, bewerkt in de wereld, zijn zichtbare groei… De Kerk ontvangt de zending het Rijk van Christus en van God aan te kondigen en het in te stellen in alle naties, vormend van dit Rijk [brun clair]de kiem en het begin[/brun clair] op de aarde. [mauve fonce](Lumen Gentium 1.3. 5.)[/mauve fonce]
  • Dat is de Kerk, de wijnstok van de Heer, de vruchtbare Moeder en de aandachtige Meesteres, die niet bevreesd is de mouwen op te stropen om [brun clair]de olie en de wijn te gieten op de menselijke verwondingen[/brun clair] [mauve fonce](cf. Luc 10, 25-37)[/mauve fonce]; die niet naar de mensheid kijkt vanuit een glazen paleis om de personen te oordelen of van etiketten te voorzien. Dat is de Kerk één, heilig, katholiek, apostolisch en samengesteld uit zondaars, die nood hebben aan haar barmhartigheid.[mauve fonce] (Pais Franciscus, Synode 2014)[/mauve fonce]
  • [brun clair]Kerk zijn is Volk van God zijn[/brun clair], in overeenstemming met het grote liefdesproject van d Vader. Dat roept op de gist van God te zijn in de schoot van de mensheid. Dat wille zeggen het heil van God verkondigen en dragen in onze wereld, die zich dikwijls verliest, die nood heeft aan antwoorden die moed en hoop schenken, evenals een nieuw levenskracht in de mars. De Kerk moet [brun clair]de plaats van de kosteloze barmhartigheid[/brun clair] zijn waar iedereen zich ontvangen kan voelen, bemind, vergeven en aangemoedigd om te leven volgens het goede leven van het Evangelie. [mauve fonce](Evangelii Gaudium 114)[/mauve fonce]

[bleu marine]Om na te denken :[/bleu marine]

  • Wat voelt ge als ge aan de Kerk denkt ?
  • Op welk moment hebben we de ervaring gedaan van het rijk van God onder ons ?
  • Hoe en waar kunnen wij een teken zijn van de liefde van God voor de anderen ?
[brun clair]We zijn dankbaar voor de Kerk, heilig en katholiek,
die het rijk van God zichtbaar wil maken in deze wereld.
[/brun clair]

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 127 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License