missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Overwegingen van de Vasten 2018 – Ik geloof in de Kerk, één, heilig, katholiek 5

Het Volk van God pelgrim

Africa-Europe Faith and Justice Network (AEFJN) – Netzwerk Afrika Deutschland (NAD)
vrijdag 16 maart 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]“Dit is het nieuwste verbond dat ik in de toekomst met Israël sluit :
Ik leg mijn wet in hun binnenste ; Ik zal hun God zijn en zij zullen mijn volk zijn.”[/marron] [mauve fonce](1ste Lezing – 5de Zondag van de Vasten, Jer. 31, 31-34).[/mauve fonce]

De Kerk is het nieuwe volk van God, geroepen in alle naties, volken en talen, verbonden met God in een “nieuw en eeuwig verbond”, verplicht tegenover de “nieuwe wet” van de liefde voor God en voor de naaste. Zoals “Kerk op pelgrimstocht”, stapt zij doorheen de tijden en wordt altijd geconfronteerd met dramatische veranderingen en nieuwe uitdagingen.

Wij leven in een tijd van diepe en snelle veranderingen waarvan wij niet in staat zijn de afmetingen te begrijpen en de gevolgen ervan te voorzien. Wij voelen ons voorbijgestreefd wanneer er beslissingen moeten genomen worden zonder over de nodige criteria te beschikken. De onzekerheid schept de angst. Hoe de angst beheren? Sommigen werpen zich in hectische activiteiten of in oppervlakkige amusementen. Anderen trekken zich terug in het verleden en sluiten zich op in de tradities van een wereld die schijnbaar nog intact is.

Het Concilie Vaticaan II zoals ook paus Franciscus, hebben op een heldere wijze de veranderingen en de uitdagingen van onze tijd geanalyseerd. Zij moedigen ons aan om vertrouwen te stellen in God, de Meester van de geschiedenis, te leven van Jezus en van zijn boodschap en ons te laten leiden door zijn Geest. Zo, zal het hele volk van God moeten zoeken, door in dialoog te treden met al de krachten van de maatschappij, naar nieuwe wegen om een meer rechtvaardige en meer vredevolle wereld te scheppen.

  • Het mensengeslacht beleeft vandaag [brun clair]een nieuw tijdperk van zijn geschiedenis[/brun clair], gekenmerkt door diep en snelle veranderingen die zich geleidelijk verspreiden over heel de aardbol… Zozeer dat men reeds mag spreken [brun clair]van een ware sociale en culturele metamorfose[/brun clair] waarvan de gevolgen een weerslag hebben tot op het religieuze leven… Zoals in elke groeicrisis, verloopt deze omvorming niet zonder ernstige moeilijkheden… Getekend door een zo complexe situatie, heeft een zeer groot aantal van onze tijdgenoten het zeer moeilijk de blijvende waarden te onderscheiden; terzelfder tijd, weten zij niet hoe deze te harmoniseren met de recente ontdekkingen. Een onrust grijpt hen aan en zij stellen zich vragen met[brun clair] een mengeling van hoop en angst [/brun clair] over de actuele evolutie van de wereld. [mauve fonce](Gaudium et Spes 4)[/mauve fonce]
  • [brun clair]Onze maatschappijen zijn bezig te veranderen[/brun clair], nieuwe en verschillende culturele vormen zijn bezig te ontstaan die niet verder kaderen met de gekende richtingspunten. Men moet erkennen dat wij, dikwijls,niet goed weten hoe ons in te voegen in die nieuwe omstandigheden… Of we het aardig vinden of niet, wij worden uitgenodigd [brun clair]de werkelijkheid te trotseren[/brun clair] zoals deze zich aan ons voordoet. [mauve fonce](Paus Franciscus, Santiago,16.01.2018)[/mauve fonce]
  • (Christus) is altijd jong en constante bron van nieuwheid… Hij kan altijd, met zijn nieuwheid, ons leven en onze gemeenschap vernieuwen, en zelfs als de christelijke voorstelling loopt doorheen tijdperken van kerkelijke duisternis en zwakheid, zij veroudert nooit. Jezus kan ook de vervelende schema’s breken waarin wij beweren hem op te sluiten en vij verrast ons met zijn constante goddelijke creativiteit. Telkens wij zoeken [brun clair]terug te keren naar de bron, om de oorspronkelijke frisheid van het Evangelie terug te vinden[/brun clair], nieuwe komen wegen naar boven, creatieve methodes, andere vormen van uitdrukking, meer welsprekende tekenen, woorden beladen met een nieuwe betekenis voor de wereld van vandaag. [mauve fonce](Gaudium et Spes 11)[/mauve fonce]

[bleu marine]Om na te denken :[/bleu marine]

  • Wat voel ik aan tegenover de verwarrende complexiteit van onze wereld ?
  • Hoe reageer ik tegenover de onzekerheid van de toekomst van de Kerk ? Ben ik geneigd me terug te trekken in mijn private wereld en in de herinnering van het verleden ?
  • Hoe kunnen wij, als individu en in gemeenschap, een nieuwe kracht en een nieuw vertrouwen vinden in het luisteren naar het woord van God en van zijn Geest ?
[brun clair]We zijn dankbaar voor de Kerk, heilig en katholiek,
die zich kan vernieuwen door de kracht van het Evangelie
en zo de wereld vernieuwen...
[/brun clair]

AEFJN www.aefjn.org - NAD www.netzwerkafrika.de


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 142 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License