missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
DR. Kongo - Noord-Kivu

“In Noord-Kivu, worden wij helemaal door iedereen verlaten.”

Mgr. Théophile Kaboy Ruboneka
zaterdag 21 april 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]In de D.R. Congo, terwijl de geweldplegingen zich vermenigvuldigen in Noord-Kivu sinds verschillende weken, drukt de Kerk haar ongerustheid uit.[/marron]

[marron]Mgr. Théophile Kaboy Ruboneka, bisschop van Goma en Mgr. Melchisédech Sikuli Paluku, bisschop van Butembo-Beni, hebben beiden de onveiligheid betreurd die algemeen wordt in deze provincie tegenover de algemene onverschilligheid.[/marron]

Van links naar rechts : Mgr Melchisédech Sikuli, François-Xavier Maroy en Théophile Kaboy .“In Noord-Kivu leven we in een totale chaos”, heeft Mgr. Théophile Kaboy Ruboneka, bisschop van Goma, in Noord-Kivu, verklaard aan het missionaire agentschap Fides, de dag na de moord, op 8 april, op een priester door een gewapende groep in zijn diocees. “De situatie van mijn diocees Goma, zoals die van het diocees Butembo-Beni, is ongelooflijk, heeft hij vervolgd. Wij worden helemaal door iedereen verlaten en wij leven alleen maar door de Voorzienigheid. Ik vraag aan de gelovigen van de universele Kerk te bidden voor onze regio opdat zij de vrede zou kunnen terugvinden.

Zondag 8 april, had pater Etienne Sengiyumva zojuist een Mis met doopsel en huwelijk gelezen in het dorp Kyahemba en deelde een maaltijd met de parochianen toen hij gedood is geworden. Een week eerder, werd pater Célestin Ngango, pastoor van de Sint Paulus parochie in Karmbi, in het bisdom Goma, ontvoerd door rovers, die een losgeld eisten, en daarna bevrijd na enkele dagen.

Mgr. Théophile Kaboy Ruboneka heeft eveneens doen opmerken dat pater Etienne Sengiyumva de derde priester is die in de zone werd gedood. “De onderzoeken betreffende de verantwoordelijken van deze doden lopen op niets uit, heeft hij nog aangeklaagd. Wij zullen, van onze kant, alles doen wat in onze macht ligt om de moordenaars van pater Etienne Sengiyumva te identificeren, ook al maken we ons niet veel illusies”. Volgens de bisschop van Goma, vrezen de getuigen van deze afpersingen dikwijls voor hun leven en de levens van hun geliefden, wat de onderzoeken aanzienlijk afremt.

In Butembo-Beni, dezelfde vaststelling

In het naburige diocees, Butembo-Beni, was Mgr. Melchisédech Sikuli Paluku ongerust geworden door de vermeerdering van de moordpartijen op de vooravond van de Paasvieringen. “In deze periode waarin wij ons voorbereiden om het feest van Pasen te vieren in volle sereniteit, worden wij verrast door kogelschoten en moordpartijen op grote schaal” had hij betreurd vooraleer het precieze geval aan te geven van twee parochies in zijn diocees. “In de Onze Lieve Vrouw van Fatima parochie te Kabasha, is heel de bevolking op de vlucht gedreven door botsingen tussen het reguliere leger en maï-maï milities. In de Sint Gustaaf parochie van Beni-Paida, nogmaals te Mayangose, moordpartijen op de bevolking: 11 personen gedood, onder wie een oude vrouw van 80 jaar en een jongen van 9 jaar.”

Mgr. Sikuli had eveneens betreurd dat die herhaalde aanvallen tegen burgers zich afspelen in de nabijheid van posities van het Congolese leger en van de krachten van de UNO, zonder dat deze tussenbeide komen. “Tot vandaag, worden 5 jongeren, gekidnapt door die boosdoeners, als vermist aangegeven. Nochtans, zijn er niet ver van daar posities van de Fardc (Gewapende Krachten van de Democratische Republiek Congo) en van de Monusco (Missie van de Verenigde Naties voor de stabilisering van de D. R. Congo) voor de bescherming van deze zelfde bevolking. Helaas ! Men heeft gedood en aangevallen gepleegd zonder enige tussenkomst, tenzij te late, van al die militaire krachten.”

  Lucie Sarr,
La Croix-Afrique, 10/04/18

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 177 / 1148043

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License