missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

“Maak je dus niet bezorgd om de dag van morgen… “ (Mat. 6, 34)

Eurécho - Zomer 2018
woensdag 11 juli 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Voor ons die elke dag een overvloed van eten hebben op onze tafels, voor ons die een dak boven ons hoofd hebben om ons te beschermen tegen de zon en de regen, voor ons die hemden hebben, polo’s en schoenen van allerlei aard in onze kasten, voor ons die keukenhulp, bewakers, en soms chauffeurs tot onze dienst hebben, voor ons die reizen van Zuid naar Noord, van West naar Oost zonder veel zorgen aan de grenzen, is het tamelijk gemakkelijk te leven zonder zich zorgen te maken voor de dag van morgen… tenzij de zorg voor onze gezondheid, voor de weerstand van onze benen, voor de nauwkeurigheid van ons zicht en voor de snelheid van ons geheugen.

Maar voor degenen die vanavond inschepen op boten van toeval, voor hen die het noorden zoeken in het hart van de woestijn, voor hen die een hele reeks kinderen te voeden hebben terwijl zij een onvruchtbaar land bewerken, voor hen die op de vlucht zijn en verder blijven vluchten, voor degenen die op de stoepen gaan zitten en hun hand uitsteken voor een aalmoes en minstens een vriendelijke blik wensen zonder oordeel, hoe de woorden van Jezus verstaan?

Het christelijk leven beleeft men nooit als solitair. Het christelijk leven is altijd gemeenschappelijk. Van Matteüs 6, 34 moet men overgaan naar Matteüs 25, 35 : [bleu]“Want ik had honger en jullie hebben me te eten gegeven[/bleu]…”. Als we ons geen zorgen hoeven te maken om wat we morgen zullen eten, om datgene waarmee we ons zullen kleden of het koud of arm is, we moeten bezorgd zijn om wat anderen zullen moeten verduren als ontbering deze avond…

[bleu]“Zoek eerst het koninkrijk van God en diens gerechtigheid… “[/bleu] [mauve fonce](Mat. 6, 33)[/mauve fonce]. De gerechtigheid van God is dat allen kunnen eten volgens hun honger, dat de kinderen kunnen lachen en vrij huppelen en dansen, zonder opgesloten te worden in gevangenissen in open lucht, dat elke vrouw kan rondlopen zonder bevreesd te zijn tastende handen te voelen daar waar zij niet uitgenodigd zijn, dat de jongeren kunnen dromen van een toekomst zonder bedriegerij… Het is aan die gerechtigheid van God dat wij allen geroepen worden te werken, hetzij door onze inzet op verschillende gebieden van miserie, door onze bijdrage van ons levensnoodzakelijke [mauve fonce]( Luc. 21, 4)[/mauve fonce], of eenvoudig door de ontvankelijkheid, door de glimlach of door ons gebed.

En daarvoor, is er geen verlof! Geen vakantie, geen vrije tijd, geen leegte! Er is geen vakantie voor degenen die zoeken te leven en, intussen, trachten te overleven. Geen leegte ook in de liefde en de ontvangst van de andere en van de Andere. Met God en in de liefde bestaat de leegte niet. God houdt niet op ons woorden en gebaren te inspireren van tederheid, van solidariteit met degenen van wie de zorgen ook de onze zijn. Hij houdt niet op ons aan te spreken in een overwogen en doorleefd Evangelie.

Wij allen, wij wensen een mooie zomer van rust, van elkaar terugvinden en van meedelen.

Gérard Chabanon, Georges Jacques et Didier Lemaire, M.Afr.
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 217 / 1122565

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License