missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
PAUS FRANCISCUS

“ Gaudete et exsultate”
Over de roeping tot heiligheid in deze wereld

Nuntiuncula 708 Juni-Juli 2018
vrijdag 24 augustus 2018 door Luc Putzeys, Webmaster

[marron] " Gezegend zijn de armen van geest,
want het koninkrijk van de hemel is van hen "
[/marron]

Het evangelie nodigt ons uit om de waarheid van ons hart te herkennen, te weten waar we de veiligheid van ons leven plaatsen. Over het algemeen voelen de rijken zich veilig met hun rijkdom, en denken ze dat wanneer bedreigd, de hele betekenis van hun leven op aarde instort. Jezus zelf vertelde ons in de gelijkenis van de rijke dwaas sprekend over deze zelfverzekerde man die, als een dwaas, niet dacht dat hij diezelfde dag zou kunnen sterven.

Rijkdom kan je niets garanderen. Bovendien, wanneer het hart zich rijk voelt, is het zo tevreden met zichzelf dat er geen ruimte is voor het Woord van God, om de broeders lief te hebben of om te genieten van de belangrijkste dingen in het leven. Hij berooft zichzelf aldus van groter eigendom. Daarom verklaart Jezus de armen van geest gelukkig, zij die een arm hart hebben, waar de Heer kan binnengaan met zijn constante nieuwheid.

Deze gemoedsrust is nauw verbonden met de ’heilige onverschilligheid’ die St. Ignatius van Loyola voorstelde, en waarmee we een prachtige innerlijke vrijheid bereiken:

  “Hiervoor is het noodzakelijk om ons onverschillig te maken voor alle geschapen dingen, in alle dingen die worden overgelaten aan de vrijheid van onze vrije wil en die niet zijn verboden; op zo’n manier dat we niet van onze kant meer gezondheid willen dan ziekte, rijkdom dan armoede, eer dan oneer, een lang leven dan een kort leven en zo verder voor al het andere ".

Lucas spreekt niet van armoede in ’geest’ maar van ’arm zijn’, en daarom nodigt hij ons uit tot een sober en eenvoudig bestaan. Op deze manier roept hij ons op om het leven van de armsten te delen, het leven dat de apostelen leidden, en uiteindelijk om ons om te vormen naar Jezus die, rijk zijnde, "arm werd".

[marron] Arm van hart zijn, dat is heiligheid! [/marron]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 255 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License